News Flash:

Garda de Mediu si ISU Banat iau masuri impotriva incendiilor de miristi

10 August 2014
640 Vizualizari | 0 Comentarii
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Timis ii atentioneaza pe fermieri cu privire la obligatia de a respecta „Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC 5 si GAEC 8)”.
Conf. univ. dr. Florin Faur a precizat ca agricultorilor care nu respecta aceaste conditii li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a reducerilor si excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafata arsa.
„Nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, si nici a vegetatiei uscate pe pajistile permanente, conform GAEC 5 si GAEC 8”, a subliniat Faur Florin.
Obiectivul GAEC 5 este mentinerea materiei organice in sol prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor. Agricultorii care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita s.a.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare, scrie Ziuadevest.ro.
Referitor la GAEC 8, nu este permisa arderea vegetatiei uscate pe pajistile permanente, obiectivul acestei conditii fiind mentinerea unui nivel minim de intretinere a solului prin protejarea pajistilor permanente. Agricultorii care utilizeaza pajisti permanente nu trebuie sa arda vegetatia, inclusiv iarba ramasa dupa cositul pajistilor.
Inspectiile sunt realizate de APIA Timis, Garda Nationala de Mediu Timis si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (ISU) Banat.
„Se urmareste, prin actiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miristilor si a vegetatiei, prin sanctionarea celor care incalca aceste dispozitii, de catre toate cele trei institutii semnatare ale protocolului. Ca urmare a numarului mare de incendieri din anii precedenti, ca masura de prevenire si combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 si GAEC 8 sa fie incadrata la gravitate mare si sa-i fie atribuita sanctiunea maxima in acest sens, prevazuta de Regulamentul Comisiei Europene nr. 73 din 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori in cadrul politicii agricole comune si de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultor”, spune Faur. 

faur florin
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1365 (s) | 23 queries | Mysql time :0.033448 (s)