News Flash:

Fostul primar al Iasului, Gheorghe Nichita, trimis in judecata

18 Decembrie 2015
522 Vizualizari | 0 Comentarii
nichita dna1
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului Gheorghe Nichita, primar al municipiului Iasi la data faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita, in stare de arest la domiciliu a inculpatului Tiberiu Urdareanu, presedinte al grupului de firme UTI, cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita, sub control judiciar pe cautiune, a inculpatului Gabriel Iulius Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita si sub control judiciar a inculpatului Mihail Tanasescu, vicepresedinte al grupului de firme UTI, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la dare de mita. 

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in vara anului 2013, in contextul implementarii proiectului "Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi", care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, in calitate de primar al municipiului Iasi, cu intentie, a pretins, in mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel, si in mod indirect, inculpatului Urdareanu Tiberiu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii. Acest lucru a avut la baza o intelegere anterioara intre inculpatii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) si Urdareanu Tiberiu (pentru UTI), acestia din urma efectuand, cu sprijinul inculpatului Tanasescu Mihail si a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dati cu titlu de mita).

De asemenea, demersurile au constat si in elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, a caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primarul municipiului Iasi. Concret, in perioada august 2013 - inceputul anului 2015, inculpatul Nichita Gheorghe a primit urmatoarele foloase materiale constand in: 

- o parte din suma totala promisa, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectata prin depunere in contul firmei IBC) 

- beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice, in valoare de 20.000 lei, 

- plata, in cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de catre Nichita Gheorghe si alti angajati ai primariei, impreuna cu oameni de afaceri, intre care si inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, in China- Beijing si Hong Kong, in valoare de 28.364 lei,

- beneficii constand in reduceri de 30-40% (in total circa 15.100 lei) din preturile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucuresti. 

Totalul sumelor si al beneficiilor primite cu titlu de mita de catre inculpatul Nichita Gheorghe este de 3.693.710 lei. In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor Urdareanu Tiberiu si Nichita Gheorghe. De asemenea, a fost dispusa indisponibilizarea, prin sechestru asigurator, in forma popririi, asupra contului detinut la o unitate bancara de catre inculpatul Mardarasevici Iulius. Dosarul a fost trimis spre Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza. In cauza procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii. 

 


dna judecata arest preventiv gheorghe nichita
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1288 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038717 (s)