News Flash:

Fostul presedinte Ion Iliescu, chemat la Parchetul General. Procurorii au extins cercetarile in dosarul Revolutiei

22 Mai 2018
992 Vizualizari | 1 Comentarii
ion iliescu

Fostul presedinte Ion Iliescu a ajuns, marti dimineata, la Parchetul General, fiind citat de procurori in dosarul Revolutiei. Procurorii i-au adus la cunostinta fostului presedinte Ion Iliescu noi acuzatii de infractiuni contra umanitatii, pentru fapte care ar fi fost comise in perioada 22-27 decembrie, a precizat avocatul acestuia.
"Astazi, pentru ca au primit avizul de la presedintele Iohannis, i-au prezentat acestuia invinuirea si din perspectiva perioadei 22-27 decembrie. Suntem la inceputul unei analize a probatoriului, probabil ne vom hotari ulterior daca vom da sau nu vom da declaratii", a declarat avocatul Adrian Georgescu.

Avocatul fostului presedinte a precizat ca Ion Iliescu se considera nevinovat.

Fostul presedinte Ion Iliescu a ajuns, marti dimineata, la Parchetul General, pentru a lua la cunostinta acuzatiile. Fostul sef de stat a parasit sediul parchetului dupa cateva minute, fara a face declaratii.
Un protestatar l-a asteptat la iesire, strigandu-i "criminalule" si "la puscarie".

Procurorii militari anuntau, pe 17 aprilie, ca au extins cercetarile in ceea ce il priveste pe fostul presedinte Ion Iliescu pentru infractiuni contra umanitatii comise in perioada 27-31 decembrie 1989. In ceea ce priveste infractiuni comise in 22-27 decembrie, Klaus Iohannis a avizat cererea procurorilor, in acest caz urmand ca procedurile sa isi urmeze cursul.

"S-a dispus extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii fata de suspectul Ion Iliescu, la data savarsirii faptelor, membru si presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN) pentru fapte comise in intervalul 27 – 31 decembrie 1989, pentru care nu este necesara indeplinirea unei conditii prealabile de autorizare.
Reamintim ca pentru faptele comise in intervalul 22 – 27 decembrie 1989 de catre Iliescu Ion, procurorii militari au solicitat autorizarea presedintelui Romaniei, necesitatea acestei masuri procesuale fiind justificata de faptul ca, in perioada mentionala, CFSN a actionat ca un veritabil Guvern, membrii acestuia fiind asimilati unor ministri", transmitea pe 17 aprilie Parchetul General printr-un comunicat de presa.

In ceea ce priveste faptele pentru care presedintele Iohannis a dat aviz, care ar fi fost comise in intervalul 22-27 decembrie, Ion Iliescu a fost pus sub invinuire marti.

"Ca initiator si coordonator al comandamentului unic de conducere (organism politico-militar) iar, mai apoi, in calitate de presedinte al CFSN (care si-a subordonat Consiliul Militar Superior), Iliescu Ion a acceptat si oficializat masuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist. Prin exercitarea autoritatii depline, Iliescu Ion ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, insa nu a actionat in acest sens. Psihoza terorista ce a atins cote paroxistice in randurile militarilor si civililor inarmati, coroborata cu multe ordine militare ce au prezentat caracter diversionist (deplasari de trupe ale unor unitati militare, ordonate in general pe timpul noptii), au avut drept rezultat numeroase situatii de foc fratricid si de deschidere a focului asupra unor persoane ce nu desfasurau activitati potrivnice miscarii revolutionare", spun procurorii

 
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1278 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007831 (s)