News Flash:

Fostul director al Complexului Turceni, urmarit penal pentru abuz in serviciu, in dosarul lui Sova

13 August 2014
608 Vizualizari | 0 Comentarii
Fostul director general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, este urmarit penal, in dosarul in care este cercetat si Dan Sova, pentru cinci fapte de abuz in serviciu, fiind suspectat ca a prejudiciat societatea cu peste 71 de milioane de lei.
Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, fostul director general al Complexului Energetic Turceni (CET) a incheiat cu firma de avocatura "Sova si Asociatii" un contract de asistenta juridica, in 23 iulie 2007, si un act aditional la acest contract, in 29 decembrie 2007.
Cele doua contracte au fost semnate prin incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice si a celor privind buna gestiune financiara, arata DNA, intr-un comunicat de presa.
Astfel, SCA "Sova si Asociatii" a reprezentat CET in litigii de drept comun, fapt ce a dus la prejudicierea complexului energetic cu peste 644.000 de lei, prin diminuarea sumelor alocate fondului de investitii, proportional cu sumele platite nelegal catre firma de avocatura.
De asemenea, Dumitru Cristea, in calitate de director, a incheiat, in 1 noiembrie 2007, cu incalcarea legii, un act aditional la contractul de asistenta juridica din 23 iulie 2007, pentru reprezentarea in litigiul CET impotriva Electrica. Actul aditional a fost incheiat cu firma "Sova si Asociatii", CET fiind prejudiciat cu 1.142.400 de lei, sustin anchetatorii..
Procurorii anticoruptie il mai acuza pe Cristea ca, in virtutea aceleasi functii, a incheiat, in 13 februarie 2008, un alt contract de asistenta juridica cu firma de avocatura "Sova si Asociatii", pentru a reprezenta CET in procesul cu ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA. In urma incheierii contractului au fost incalcate dispozitiilor privind buna gestiune financiara, iar Complexul Turceni a fost pagubit cu peste 1,2 milioane de lei, acesti bani ajungand in conturile firmei "Sova si Asociatii".
"In calitate de director general al CET, in data de 18 februarie 2008, fara a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administratie si prin nerespectarea dispozitiilor date in sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei si Comertului, a incheiat cu ICM o tranzactie prin care CET se obliga sa achite catre ICM suma totala de 69.520.556 lei in termen de cinci ani, conduita infractionala in urma careia CET a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investitii, proportional cu sumele platite nelegal in cuantum de 47.505.713,13 lei, lichidatorului judiciar", potrivit DNA.
In plus, spun procurorii DNA, in urma incheierii unui alt contract intre CET si firma "Sova si Asociatii", Complexul Turceni a suferit un prejudiciu de peste 20,5 milioane de lei.
"In calitate de director general al CET, in data de 27 noiembrie 2007, fara a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administratie, a incheiat cu reprezentantii Electrica, tranzactia relativa la obiectul unui litigiu comercial (CET versus Electrica), tranzactie prin care CET a fost prejudiciat cu suma totala de 20.565.468,10 lei, reprezentand penalitatile de intarziere la plata energiei electrice la care s-a renuntat (20.222.761,10 lei) si jumatate din taxa de timbru achitata (342.707 lei), corelativ obtinerii unui folos necuvenit de catre Electrica in cuantum egal cu suma la care s-a renuntat, mai putin jumatate din taxa de timbru (342.707 lei)", potrivit procurorilor anticoruptie.
In total, conform sursei citate, prejudiciul cauzat Complexului Turceni se ridica la peste 71 milioane de lei, in urma celor cinci contracte incheiate cu SCA "Sova si Asociatii".
In acelasi dosar este urmarit penal si Dan Sova, acesta fiind suspectat de trei fapte de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Sova este urmarit penal de procurorii anticoruptie in calitatea sa de reprezentant legal al SCA "Sova si Asociatii".
Potrivit DNA, suma totala reprezentand folos necuvenit in favoarea SCA "Sova si Asociatii", ca urmare a contractelor de asistenta juridica incheiate cu complexurile energetice Turceni si Rovinari este estimata la valoarea de 3.455.754 de lei.
DNA a precizat ca in aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Fostul ministru al Transporturilor Dan Sova, purtatorul de cuvant al PSD, a fost miercuri la DNA, el declarand la iesire ca procurorii l-au pus sub invinuire pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul in care se fac cercetari privind contracte incheiate de firma de avocatura "Sova si asociatii" cu complexurile Turceni si Rovinari.
Dan Sova a spus ca in acest caz este vorba de o sesizare facuta de cineva, cel mai probabil fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, si este normal ca procurorii sa faca cercetari, dar asta nu inseamna si ca se poate vorbi de vinovatie. Fostul ministru a precizat ca faptele vizate in dosar sunt din perioada in care el nu a avut legatura cu politica.
Sova a mai spus ca le-a oferit procurorilor detalii despre contractele incheiate de firma sa de consultanta cu complexurile energetice Turceni si Rovinari. El a precizat ca a fost vorba de dosarele prin care a reusit sa salveze de la faliment aceste doua institutii, in procesele cu ICM-ul si de o creanta care exista intre Turceni si Electrica cu privire la o serie de plati.
Intrebat daca a obtinut contractele cu ajutorul lui Victor Ponta, Sova a raspuns: "Nu. Nici nu s-a pus o asemenea problema nici macar de domnii procurori, nu are nicio legatura. A fost un onorariu proportional, 1-2% din ce am obtinut efectiv".
Intrebat daca o parte din acei bani s-au dus spre cabinetul de avocatura al lui Victor Ponta, Sova a replicat: "Numai dumneavoastra ati inteles asa ceva, nici procurorii nu au inteles asa ceva, nici macar domnul Blejnar n-a inteles asa ceva. Din banii de la Rovinari, n-a ajuns niciodata la domnul Ponta niciun leu. Obtinerea contractelor a fost transparenta, selectia firmelor s-a facut prin cerere de oferta la vremea respectiva. Am fost concurat de mai multe firme de avocatura la acel moment".
Intrebat care este concret acuzatia procurorilor, Sova a spus ca nu poate spune exact, dar ca anchetatorii au dorit sa stie imprejurarile in care s-au incheiat acele trei contracte. Sova a precizat ca miercuri nu a dat o declaratie in fata anchetatorilor, intrucat mai intai trebuie sa vada dosarul, ocazie cu care va afla si numele persoanei care a facut sesizarea in acest caz.
"Domnii procurori au spus ca exista un contract-cadru si de ce au fost incheiat ulterior aceste trei contracte. Ei mi-au comunicat ca am calitatea de suspect, dar nu am dat o declaratie astazi, trebuie sa vedem si noi dosarul", a mai aratat Sova.
Intrebat daca este de parere ca ar putea fi vizat si Victor Ponta in acest caz, Sova a replicat scurt: "Nu are cum".
Purtatorul de cuvant al PSD a aratat ca, in opinia sa, acest caz nu poate pune in pericol cariera sa politica si ca nu se gandeste sa-si dea demisia. El a mai aratat ca nu crede in coincidente si ca este dreptul procurorilor sa faca cercetari atunci cand sunt sesizati.
Sova a adaugat ca nu ii este teama de aceasta ancheta, pentru ca oricine are dreptul sa sesizeze Parchetul si a precizat ca, in opinia sa, acest dosar nu va ajunge la instanta. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1196 (s) | 23 queries | Mysql time :0.045475 (s)