News Flash:

Fostii detinuti politici ucisi la Padurea Verde, comemorati

18 Iulie 2016
1119 Vizualizari | 0 Comentarii
comemorare3
La Monumentul Rezistentei Anticomuniste din Banat din Timisoara a avut loc, sambata, o slujba de pomenire a detinutilor politici ucisi in Padurea Verde in primii ani ai comunismului, ceremonia religioasa fiind oficiata de mitropolitul Ioan al Banatului. 
Ziua Rezistentei Anticomuniste in Banat este sarbatorita la Timisoara in 16 iulie, pelerinajul fiind organizat de Asociatia Fostilor Detinuti Politici - filiala Timis, iar la ceremonia de sambata au luat parte cateva zeci de urmasi ai victimelor, apropiati ai familiilor acestora si oficialitati locale. 
In acest loc, securitatea timisoreana ii executa si-i arunca in gropi comune pe cei considerati 'dusmanii' noului regim politic comunist. 
La 2 august 1949, desi au fost condamnati doar la inchisoare, sapte romani - Aurel Vernichescu, Gheorghe Popovici, Teodor Ungureanu, Gheorghe Smultea, Petre Puschita zis 'Liber', Nicolae Ghimboase - Miclut si Gheorghe Luminosu - au fost dusi la Padurea Verde, executati si aruncati intr-o groapa comuna. Certificatele lor de deces au fost inregistrate abia in 14 august 1957, mentionandu-se diverse diagnostice: TBC pulmonar, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca. 
In anul 1990, pe o colina de la marginea Padurii Verzi a fost amplasata o troita din lemn, in anul 2000 fostii detinuti au ridicat un obelisc inconjurat de 'masa tacerii' cu scaune de piatra care simbolizeaza reducerea la tacere a acelor luptatori, dar si rezistenta lor impotriva regimului politic de atunci. 
In 2014, Primaria Timisoarei a reabilitat complet monumentul, pe care l-a inconjurat cu 43 de placi din granit negru pe care sunt inscriptionate numele membrilor grupurilor de rezistenta anticomunista, ale celor executati chiar in Padurea Verde sau ale celor care au murit in diverse inchisori si lagare. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1273 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006963 (s)