News Flash:

Firme de procesare a deseurilor, vizitate de comisarii de mediu romani si germani la Hunedoara

9 Octombrie 2013
1563 Vizualizari | 0 Comentarii

Mai multe firme de procesare a deşeurilor şi a unor mărfuri second hand, din judeţul Hunedoara, sunt vizitate miercuri şi joi de o delegaţie formată din comisari de mediu romani şi germani, ca parte a unui program de colaborare instituţională, stabilit între autorităţile competente, pe linia aplicării unitare a legislaţiei de protecţia mediului în Uniunea Europeană.

'Programul IMPEL se desfăşoară în Comunitatea Europeană, iar cu această ocazie se face un schimb de experienţă între inspectorii de mediu din Germania şi comisarii de mediu din judeţul Hunedoara. (...) Vom vizita mai multe unităţi care aduc materiale second hand din Germania. Unele materiale sunt folosite în ţară, iar altele trec ca deşeuri şi sunt refolosite în producţie', a declarat miercuri comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Sever Bogdan.

Membrii delegaţiei au programată şi o vizită la o fabrică de prelucrare a deşeurilor textile din oraşul Lupeni, unde, în urma procesării acestui gen de materie primă, se obţine paslă ce este folosită apoi la diverse izolaţii. Fabrica este singulară în partea de vest a ţării, în condiţiile în care o parte din producţia realizată este exportată, inclusiv în Germania. Uzina de procesare din Lupeni are acceptul autorităţilor de mediu pentru a putea importa 4.000 de tone de deşeuri textile pe an, potrivit comisarului de mediu Viorica Paraschiv, de la Comisariatul General a Gărzii Naţionale de Mediu.

Delegaţia inspectorilor de mediu a fost primită miercuri şi de preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, acesta menţionand că legislaţia privind transferul deşeurilor între ţările membre UE trebuie cunoscută şi aplicată, în interesul protecţiei mediului.

'Eu mă declar bucuros de interesul manifestat la nivel european în ceea ce priveşte circulaţia deşeurilor. Din păcate, suntem o ţară spre care se îndreaptă multe deşeuri. Dacă noi trebuie să cunoaştem legislaţia de mediu din celelalte ţări, şi ei trebuie să cunoască legislaţia noastră şi să ţină cont de ea. Am căzut de comun acord că ar fi bine să fie făcută o mediatizare mai puternică a legislaţiei în vigoare (...). Mulţi romani se abat de la reguli din neştiinţă şi nu din rea voinţă. Cred că este mai bine să faci îndrumare şi control. Din păcate, noi sărim peste faza de îndrumare şi consiliere şi trecem direct la control şi sancţiuni', a spus preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Potrivit comisarului Viorica Paraschiv, de la Comisariatul General al Gărzii de Mediu, regulamentul european de transfer al deşeurilor între statele membre se va modifica de la începutul anului viitor, în sensul că va apărea conceptul de produs reutilizabil, iar importul materialelor second hand se va putea face doar în baza unui acord primit din partea autorităţilor de mediu din ţara în care se face importul.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1245 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004818 (s)