News Flash:

Festivalul Spectacolului European - Festivalul Dramaturgiei Romanesti, la Teatrul National Timisoara

27 Septembrie 2016
846 Vizualizari | 0 Comentarii
Festivalul Dramaturgiei Romanesti
Festivalul European al Spectacolului Timisoara - Festivalul Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR) 2016 a inceput duminica seara, la Teatrul National Timisoara (TNTm), evenimentul fiind inclus in agenda programelor Capitalei Culturale Europene. 
In debutul festivalului, care se va desfasura in perioada 25-30 septembrie, cortina a fost ridicata de spectacolul 'MESH / OverDose', al companiei de dans Eva Duda din Ungaria, urmat in aceeasi seara de 'SUMMIT_2.0', primul spectacol outdoor al festivalului, care va fi prezentat in Piata Victoriei de compania Osmego Dnia din Polonia. 
'Capitala Culturala inseamna ceea ce face fiecare dintre noi, intr-un demers care tine de propria specializare si cu atitudine civica. Pentru noi, ca artisti, faptul ca Timisoara a primit titlul de Capitala Culturala 2021, este dovada nivelului de civilizatie. (...). Sectiunea FDR se concentreaza mai mult pe dramaturgie romaneasca cu precadere contemporana si panoramata pe un fenomen international de artele spectacolului, foarte modern. In FEST este foarte important spectacolul de strada 'Summit _2.0' al companiei Osmego Dnia din Polonia, companie care a mai fost la Timisoara. Osmego Dnia este o companie profilata pe teatru de strada, infiintata in regimul comunist polonez ca un teatru de atitudine, cu o istorie foarte zbuciumata. O parte din membrii trupei au fost expulzati din Polonia, unii au cerut azil politic si dupa ani de zile, intr-un alt regim, continua sa ramana consecventi printr-o atitudine demna, frumoasa, de politica umana', a declarat duminica pentru AGERPRES Ada Hausvater, manager general al TNTm. 
Urmand noua linie de 'coborare in strada' a spectacolului, Ada Hausvater a mai remarcat prezentarea inedita a 'Pescarusului', dupa Cehov, un spectacol in aer liber prezentat de Voskresinnia Theatre (Ucraina). 
''Pescarusul' lui Cehov este transformat intr-un spectacol de teatru outdoor. Anul acesta vedem 'Pescarusul', dupa ce anul trecut am vazut 'Livada cu visini', tot in FEST-FDR. Spectacolul este miscare, dans si muzica, interpretate de actori de teatru. Marea noastra surpriza este ca Cehov poate fi jucat in strada, pe cand regula este ca Cehov se desfasoara doar in sala de teatru, intr-o tacere proprie teatrului sau. Trupa Voskresinnia Theatre recreeaza tacerea lui Cehov in strada, ceea ce este minunat si interesant. Spectacolul ramane clasic, dar pare ca personajele vin din alt secol printre noi, pe strada. Sunt asemeni unor fantome din alta lume', detaliaza Ada Hausvater. 
Ea a mai spus ca dramaturgia contemporana s-a canalizat mult pe cautarea identitatii, a radacinilor. 
'Este evident ca tanara generatie simte nevoia sa afle de unde vine, sa-si rezolve nodurile trecutului si sa treaca mai departe. Este esential ca teatrul sa ramana intr-o permanenta intrebare, sa ne dea dreptul de a ne alege propriile raspunsuri, sa nu ne inchida in idei general valabile. La teatru, in sala, publicul este un grup, dar reactia, catharsisul la spectacolul de teatru contemporan este personal. Arta, teatrul sunt un fenomen social. Regizorii au dreptul de a face spectacole estetice, dar estetica pleaca tot din social', detaliaza managerul TNTm. 
In cadrul FEST-FDR2016 vor urma seri cu spectacole pe texte romanesti, cum sunt: 'MaRo' (Csaba Szekely, regia Andi Gherghe, Studio Yorick, Targu Mures), 'Secretul fericirii' (Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, Godot Cafe Teatru & Asociatia Catharsis), 'Anul disparut 1989' (Peca Stefan, regia Ana Margineanu, Teatrul Mic) si 'Ai mei erau super!' (text colectiv, regia Cristian Ban, Teatrul Clasic 'Ioan Slavici' Arad), 'Casa cu pisici' (Radu Iacoban, Teatrul Mic), 'Tihna' (Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul National Targu Mures - Compania Tompa Miklos), 'Pisica verde' (Elise Wilk, regia Bobi Pricop, Teatrul 'Luceafarul' Iasi) si 'Antisocial' (Bogdan Georgescu, Teatrul National 'Radu Stanca' Sibiu). 
TNTm este prezent in festival cu spectacolele 'Say it now!' (de Mihaela Michailov si Marcelino Martin Valiente), 'Vorbeste cu mine' (spectacol de Ion-Ardeal Ieremia) si 'Avioane de hartie' (Elise Wilk, regia Ion-Ardeal Ieremia). 
Prezent pentru prima data la FEST-FDR, Teatrul 'Masca' ofera publicului doua spectacole in aer liber, 'Vant de primavara' si 'Zidul'. 
In cadrul festivalului va avea loc si conferinta 'Conventia. Intre teatrul de masca si teatrul firescului' sustinuta de Mihai Malaimare. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1323 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004940 (s)