News Flash:

Fereste-te de omul fatarnic, ca de cea mai hidoasa fiara, dar mai ales fereste-te sa nu fii si tu ca el…

4 Aprilie 2018
1549 Vizualizari | 0 Comentarii
fatarnic

Cand te intalnesti cu el, iti strange mana intre amandoua palmele sale. Iti zambeste cu caldura si orice ii spui aproba si te admira. Vorbeste de rau pe cei care crede ca-ti sunt dusmani. Lauda pe cei pe care-i crede ca-ti sunt prieteni si te proslaveste pe tine, pe deasupra tuturor.

Cand e vorba de vreo virtute, se da exemplu pe sine. Daca se intampla sa se intalneasca cu vreun preot, ii arata pravoslavnicia sa si rautatea care zace in lume. Daca vorbeste cu vreun necredincios, barfeste si pe preoti si Sfanta Biserica. Cand merge la Sfanta Biserica, nu cumpara numai o lumanare, doua mari, ci ia un snop de lumanarele marunte. Le aprinde si le imparte prin toate sfesnicele. Calca rar de la o Sfanta Icoana la alta. Se inchina larg si se roaga cu ochii inchisi, soptind cu oftaturi, dar aceasta cand este lume multa in Sfanta Biserica.

Daca-i laptar pune apa in lapte mai mult decat altii. Daca vinde lana, o tine in beci sa se umezeasca, iar mitele cu turturi de noroi, le baga inauntrul valului de lana. Adeseori, cand e cu vacile la pasune, il surprinzi ingenuncheat printre tufe, cu mainile impreunate pentru rugaciune, iar vacile lui au trecut pe langa el si au intrat in iarba de coasa a vecinului, dar n-a bagat de seama pentru ca era cufundat in rugaciune. Alearga dupa ele, inchinandu-se si blestemandu-le: ”Hei!… NA!… manca-v-ar binele.”

Intr-un buzunarel de la inima poarta intotdeauna ”Visul Maicii Domnului”. Are un buzunar, sub haina, de trei ocale. Daca trece pe sub pomul cuiva, pune si el cateva fructe in buzunar. Niciodata nu merge cu el acasa gol. Nu da nimanui nimic, decat vorbe dulci amestecate cu aspida. Cu toti e prieten, dar nimeni nu e prieten cu el. Pe toti ii lauda in fata si-i vorbeste de rau in dos, dimpotriva. Nu spune adevarul nici cu mana pe Sfanta Cruce. La infatisare este o bogatie de virtuti, dar sufletul este un mormant de putregai si ticalosii.

Este o fantana frumoasa la rascruci de drumuri, cu troita si Icoane pictate in culori vii, cu roata de scos apa, cu lant si ciutura noua, dar fara pic de apa.

Este ca o floare frumoasa, rumena si bogata in petale, dar albinele nu culeg din ea nici miere, nici ceara. N-are miros, nici viata, pentru ca-i facuta din hartie colorata pe bat de sarma fara seva.

Este caine care musca pe furis. Se gudura pana langa picior, dar cand ii vine bine, te musca.

Este rasad de flori frumoase, intre care s-a ascuns o vipera. Cand te apropii sa le mirosi, iti sare vipera si te musca de moarte.

Fereste-te de omul fatarnic, ca de cea mai hidoasa fiara, dar mai ales fereste-te sa nu fii si tu ca el…

Sursa: graiul.ro


dusmani sfanta biserica lumanarele marunte sfanta icoana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 43 queries | Mysql time :0.004822 (s)