News Flash:

FENOMEN astronomic rar: Super Luna si eclipsa de Luna, simultan, luni, in premiera dupa peste 30 ani

27 Septembrie 2015
1045 Vizualizari | 0 Comentarii
superluna
Un eveniment astronomic foarte rar, care consta in producerea simultana a doua fenomene spectaculoase - Super Luna si eclipsa de Luna -, va avea loc in noaptea de duminica spre luni, la peste 30 de ani de la producerea unui eveniment similar.
Aparitia simultana a Super Lunii si a unei eclipse de Luna s-a produs cel mai recent in 1982. Urmatorul eveniment astronomic similar va avea loc in anul 2033.
In noaptea de duminica spre luni se va produce o eclipsa totala de Luna, vizibila partial din toata tara. "Vizibila partial" inseamna ca nu toata eclipsa se va putea vedea din tara, Luna apunand cand inca se afla in umbra Pamantului, potrivit informatiilor furnizate de Observatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
Eclipsa incepe la ora 3.11 (28 septembrie), are maximul la ora 5.47 si se incheie pentru Romania in jurul orei de 7.16. Cea mai spectaculoasa parte a unei eclipse totale este perioada in care Luna se afla in umbra Pamantului. In cazul acestei eclipse, Luna va intra in umbra Pamantului la ora 4:06, dar al doilea moment, cel al iesirii, va fi pierdut, pentru ca satelitul natural va apune.
Luna va sta complet in umbra Pamantului intre 5.10 si 6.23, momentul de maxim fiind inregistrat la ora 5.47. Este perioada cand discul selenar va capata o culoare rosiatica (mai deschisa sau mai inchisa in functie de gradul de opacitate al atmosferei terestre).
Pentru ca fenomenul se produce in a doua jumatate a noptii, Luna nu se va afla sus pe cer pe durata desfasurarii eclipsei. Eclipsa incepe cu Luna inspre sud-vest, aflata la aproximativ 40° deasupra orizontului, in momentul maximului se va afla la 20°, iar dupa aceea se va apropia din ce in ce mai mult de orizont, pana cand va apune, in jurul orei 7.16. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005904 (s)