News Flash:

Expresii care afecteaza dezvoltarea copilului in mod negativ

23 Iulie 2018
813 Vizualizari | 0 Comentarii
copil

„Meseria“ de parinte implica o mare responsabilitate atunci cand vine vorba de alegerea cuvintele adresate copiilor. Frazele rostite din greseala pot schimba modul in care cei mici inteleg lumea din jurul lor. Bright Side a realizat lista expresiilor care afecteaza in mod negativ dezvoltarea copilului:

„Ar trebui sa asculti adultii“ 

Copilul intelege: „Toti adultii sunt inteligenti si buni. Trebuie sa fac asa cum spun ei.“ Aceasta fraza este periculoasa deoarece copilul incepe sa aiba incredere in toti adultii, inclusiv in straini si nu se asteapta la nimic rau din partea lor. 

Fraza corecta: „Trebuie sa-ti asculti parintii“. Acest lucru ajuta copilul sa-si dezvolte gandirea critica si o neincredere sanatoasa fata de straini. 

„Nu mai plange“ 

Copilul intelege: „E rau sa-ti exprimi emotiile. Vei fi mustrat atunci cand faci asta.“ Copilul poate sa creasca tacut si retras. Emotiile se vor transforma, mai devreme sau mai tarziu, in agresiune sau lacrimi. 

Fraza corecta: „Spune-mi ce te deranjeaza. De ce plangi?“. 

Daca copilul este dezamagit sau cade, incercati sa-l intrebati daca s-a speriat sau plange din cauza durerii. Acest lucru va provoca o discutie ce il va ajuta pe copil sa isi identifice emotiile. 

„Nu te lacomi“ 

Copilul intelege: „Trebuie sa impart totul. Nu este nimic al meu“. Cu timpul, aceste ganduri vor dezvolta un comportament de sacrificiu. Nu isi va proteja propriile valori si bunuri, crezand ca nu este demn de acestea. 

Fraza corecta: „L-ai lasa si pe colegul tau sa se joace putin cu jucaria?“ sau „Poate vrei sa faceti schimb de jucarii pentru o vreme?“. Ofera-i copilului ocazia sa-si gestioneze propriile lucruri. 

„Cine te-a invatat asta?“ (cu privire la o greseala) 

Copilul intelege: „Parintii nu stiu ca a fost ideea mea“. in acest fel, copilul va crede ca poate sa ramana nepedepsit daca da vina pe ceilalti. 

Fraza corecta: „De ce ai facut acest lucru?“. Va va ajuta sa aflati daca cel mic a facut-o singur sau a fost incurajat de cineva. Dati-i ocazia sa-si explice actiunile. 

„Uita-te la aceasta minunata fata“ 

Copilul intelege: „Eu nu sunt la fel de bun ca ceilalti. Nu are sens sa incerc nimic. Nu va functiona“. Compararea unui copil cu ceilalti afecteaza in mod negativ stima de sine a acestuia, facandu-l sa creada ca nu va putea realiza nimic. 

Fraza corecta: „Te iubesc. si tu poti face acest lucru“. incurajati dezvoltarea abilitatilor copilului dumneavoastra si aratatati-i incredere. Amintiti-va ca este unic si are propriile sale talente. 

„Vorbim acasa“ 

Copilul intelege: „Parintii mei ar putea sa ma raneasca. Nu ma plac. Nu vreau sa ma duc acasa“. Parintii ameninta, iar casa devine un loc unde copilul asteapta pedeapsa. 

Fraza corecta: „Da-mi sa-ti spun ce m-a deranjat“. Auzindu-va punctul de vedere, copilul va invata sa tina cont de sentimentele parintilor la actiunile sale viitoare.

„Esti prea tanar sa te gandesti la asta“ 

Copilul intelege: „Nu esti suficient de inteligent sa intelegi“. Daca copilul va pune intrebari inconfortabile, dar nu primeste informatii, el va cauta in alte surse - mult mai putin competente. 

Fraza corecta: „Nu sunt gata sa raspund acum. Am nevoie de putin timp“. Nu respingeti copilul. Daca va adreseaza o intrebare, incercati sa raspundeti astfel incat sa ramaneti o autoritate in ochii lui si sa nu va pierdeti increderea.

sursa: adevarul.ro


vorbim acasa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004849 (s)