News Flash:

Explozie de culoare si miros la Arad, la "Sarbatoarea Trandafirului"

7 Iunie 2015
1658 Vizualizari | 0 Comentarii
trandafiri
Rozariul "Eutopia Gardens", proprietate a fundatiei cu acelasi nume condusa de ing. Mihaela Buzatu, situat langa municipiul Arad, a gazduit sambata "Sarbatoarea Trandafirului" editia 2015, ajuns la cea de-a opta editie. 
"Rozariul detine peste 2.000 de soiuri de trandafiri, fiind la ora actuala cea mai mare colectie de trandafiri din Romania. El face parte din parcul dendrofloricol 'Eutopia Gardens', care va avea la final o suprafata de 25,5 hectare din care au fost amenajate pana acum cca 15 hectare. Atunci cand amenajarile vor ajunge la final, rozariul de la Arad va fi cel mai mare parc dedicat trandafirilor din Europa de Est, loc detinut in prezent de rozariul din Budateteny, Ungaria, care detine circa 2.400 de soiuri", a declarat pentru AGERPRES Mihaela Buzatu. 
Potrivit sursei citate, in parc se gasesc peste 4.000 de taxoni (unitate sistematica folosita la clasificarea regnului vegetal si animal - n.r.) din toata lumea - in primul rand trandafiri, din SUA, Canada, Anglia, Franta, China, s.a.m.d., unele dintre soiuri fiind premiate cu medalia de aur la diferite expozitii internationale, toate soiurile fiind deja adaptate la noi. 
"Intre soiurile care pot fi admirate aici se afla si unul dintre cei mai valorosi trandafiri din lume, 'Eden Rose', un trandafir de talie mare creat la inceputul anilor '80 de firma franceza 'Meilland'", a aratat Mihaela Buzatu. 
Clasificat de aceasta drept urcator, 'Eden Rose' este prezentat de catre majoritatea vanzatorilor drept trandafir de parc. Floarea acestui trandafir are dimensiuni foarte mari si se spune ca ar avea aproape 100 de petale, de culoare alb-crem, cu varfurile de culoare roz, culoarea pastrandu-se excelent chiar si la un soare puternic. Parfumul acestor trandafiri este unul slab. 
Ideea organizarii acestei sarbatori la Arad, la inceput de iunie, in plina inflorescenta a trandafirilor, a aparut in urma sapte ani, plecand de la proiectul "Cities of Roses", lansat de municipalitatea din Portland, Oregon. 
Participantilor la Sarbatoarea Trandafirului din acest an le-a fost oferit un program artistic sustinut de elevi de la Liceul de muzica "Sigismund Toduta" din Cluj Napoca si Colegiul National "Moise Nicoara" din Arad. De asemenea, ing. Ioana Cadar din Cluj Napoca, a prezentat o parada a modei sub titlul "Regina florilor, trandafirul - sursa de inspiratie in designul vestimentar". 
Intre tinerii artisti care au contribuit la realizarea spectacolului pot fi amintite surorile gemene Ada si Mara Camenita, de la C.N. "Moise Nicoara" Arad, care au prezentat o parada a modei cu creatii proprii; violoncelistul David Kacso Soma (clasa a VIII-a), care a urcat pe scena acompaniat la pian de prof. Gyorgyi Laszlo si pianista Ioana Lelut (clasa a VI-a), pregatita de prof. Monica Noveanu, ambii de la Liceul "Sigismund Toduta" din Cluj Napoca. 
"Un mare semn de intrebare reprezinta pentru mine absenta de la acest eveniment a reprezentantilor autoritatilor publice locale, cu toate ca le-au fost trimise din timp invitatii, in ciuda faptului ca acest eveniment este, in opinia mea, unul cu caracter social. Singurul reprezentant al autoritatilor locale a fost vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Adrian Tolea, venit impreuna cu familia, insa ca persoana privata. De mentionat de asemenea si faptul ca nu au manifestat interes fata de eveniment nici cele doua universitati aradene si nici liceele aradene, inclusiv Liceul de arta 'Sabin Dragoi' din Arad, ai caror elevi ar fi putut sa urce pe scena, alaturi de colegii lor clujeni", a afirmat Mihaela Buzatu. 
Parcul a fost infiintat in urma cu cca 13 ani, cu scopul de a furniza servicii si informatii, de material dendro-floricol, de marfuri specifice amenajarilor si intretinerii spatiilor ambientale exterioare, dar si pentru a oferi aradenilor o oaza de verdeata si sa le oferim aradenilor posibilitatea de a vedea colectii de plante aidoma celor care pot fi vazute in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana. Sunt zone de trandafiri arbusti englezesti, de trandafiri botanici, iar cine parcurge aleile parcului poate vedea evolutia trandafirilor. 
Rozariul se afla se afla la zece kilometri de municipiul Arad, pe partea dreapta a drumului national DN 7 Arad - Deva, intre localitatile Vladimirescu si Mandruloc, fiind inca in curs de amenajare. AGERPRES

mihaela buzatu sarbatoarea trandafirului rozariul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007246 (s)