News Flash:

Expert olandez, concediat dupa ce a facut publice fotografii ale victimelor MH17 doborat in Ucraina

24 Aprilie 2015
1100 Vizualizari | 0 Comentarii
Un expert olandez implicat in identificarea victimelor zborului MH17 doborat anul trecut in estul Ucrainei a fost concediat dupa ce a aratat fotografii cu victimele la o prelegere publica, a anuntat Guvernul olandez joi, relateaza AFP in pagina electronica.

"Colaborarea cu George Maat s-a incheiat", a anuntat ministrul Justitiei Ard van der Steur in Parlament.
Ministrul a catalogat prelegerea sustinuta de catre Maat, un antropolog de la Universitatea Leiden din Maastricht (sud), drept "complet nepotrivita si de prost gust".
Jurnalisti de la postul privat RTL Nieuws au participat si au relatat primii de la acest eveniment, organizat de o asociatie a studentilor la medicina, in timpul caruia Maat a aratat poze cu bucati din cadavrele unor victime si a prezentat elemente din procesul de identificare.
Un purtator de cuvant al Echipei nationale olandeze de legisti criminalisti LTFO, Thomas Aling, a declarat joi pentru AFP ca Maat a fost suspendat din activitate si ca se analizau masuri impotriva lui.
"Se pare ca a aratat poze care nu puteau fi aratate intr-o adunare publica", a declarat Aling.
Maat este acuzat, de asemenea, ca a facut comentarii in afara sferei sale de expertiza, si anume despre cauzele prabusirii, despre care a spus ca sunt "incorecte", potrivit lui Aling.
Toti cei 298 de pasageri si membri ai echipajului care se aflau la bordul avionului de linie apartinand companiei Malaysia Airlines, majoritatea olandezi, au murit, dupa ce aeronava a fost doboraata, in iulie, intr-o zona controlata de catre separatisti prorusi.
Prelegerea a fost sustinuta la inceputul lui aprilie in fata a peste 150 de persoane, iar in timpul ei fost aratate poze care ar fi fost autorizate in scopuri educationale, daca nu ar fi fost permis accesul publicului larg in sala.
Un anunt postat pe o pagina de Facebook arata in mod clar ca prelegerea a fost deschisa publicului.
Adjunctul presedintelui Asociatiei Dezastrului Aerian MH17 Evert van Zijtveld a declarat pentru AFP ca aratarea pozelor a fost "rusinoasa si foarte socanta pentru rudele victimelor, carora le-a amlificat durerea".
Maat s-a aparat declarand ca el a crezut ca prelegerea se adresa exclusiv unor studenti la medicina.
"Se pare ca au fost si alte persoane acolo, dar nu mi-am dat seama", a spus el, citat intr-un comunicat emis de catre politie.
"Imi pare nespus de rau ca am ranit sau facut sa sufere rude ale victimelor", a spus expertul.
Autoritatile ucrainene si Occidentul afirma ca avionul a fost doborat de catre separatisti prorusi, cu un lansator de rachete de tip Buk furnizat de catre Rusia. Moscova respinge acuzatiile si arata cu degetul catre Kiev.
Mediafax.ro 

prelegere publica
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1433 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009913 (s)