News Flash:

Europol: Peste 150 de morti si 360 de raniti in atacuri teroriste in UE in 2015; 11 jihadisti retinuti in Romania

20 Iulie 2016
942 Vizualizari | 0 Comentarii
atac armat franta
Peste 150 de persoane au murit si 360 au fost ranite in atacuri teroriste in Uniunea Europeana in 2015, releva un raport privind terorismul in blocul comunitar facut public miercuri de Oficiul European de Politie (Europol).
Sase tari din UE — Danemarca, Franta, Grecia, Italia, Marea Britanie si Spania — s-au confruntat cu 211 atacuri teroriste esuate, dejucate sau duse la bun sfarsit, in care si-au pierdut viata 151 de persoane si peste 360 au fost ranite. In plus, 1.077 de persoane au fost arestate in Uniunea Europeana in legatura cu fapte privind terorismul, dintre care 424 numai in Franta. In Romania au fost arestati anul trecut 11 jihadisti.
Raportul Europol mai arata ca 94% dintre persoanele judecate pentru terorism jihadist au fost gasite vinovate si condamnate.
Autorii raportului atrag atentia ca recentele incidente teroriste evidentiaza dificultatile operationale cu care se confrunta autoritatile din statele membre in detectarea si imobilizarea atacatorilor care actioneaza pe cont propriu.
Europol subliniaza ca astfel de atacuri raman tactica favorita a unor grupari teroriste precum Statul Islamic si Al-Qaida, ambele facand apel in mod repetat la musulmanii din tarile occidentale sa comita atacuri individuale in statele lor de resedinta.
"In 2015, Uniunea Europeana s-a confruntat cu un numar masiv de victime cauzate de atacuri teroriste", si-a exprimat regretul directorul Europol, Rob Wainwright.
Raportul evidentiaza doua evolutii ingrijoratoare: amenintarea generala este amplificata de numarul mare de luptatori teroristi straini intorsi in UE si pe care statele membre ii au acum pe teritoriul lor si intensificarea pozitiilor nationaliste, xenofobe, rasiste si antisemite in UE, fiecare ducand la acte atribuite extremismului de dreapta.
Analiza mai evidentiaza si faptul ca un procent semnificativ dintre toti teroristii straini care ajung in Siria sau Irak este format acum din femei.
Pe de alta parte, nu exista dovezi concrete care sa arate ca teroristii se folosesc in mod sistematic de fluxul de refugiati pentru a intra in Europa fara a fi depistati. Totusi, ancheta privind atacurile de la 13 noiembrie de la Paris au aratat ca doi dintre atacatori au intrat in UE prin Grecia ca parte a fluxului masiv de refugiati dinspre Siria, se mai mentioneaza in document.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007118 (s)