News Flash:

Elisabeta Polihroniade, cea mai importanta sahista a Romaniei, a incetat din viata

24 Ianuarie 2016
1197 Vizualizari | 0 Comentarii
polihroniade
Marea Maestra Internationala Elisabeta Polihroniade a incetat din viata, sambata, la varsta de 80 de ani, a declarat pentru MEDIAFAX, Carmen Tocala, secretar de stat in Ministerul Tineretului si Sportului.
Elisabeta Polihroniade va fi inmormantata marti, la Cernica
Marea Maestra Internationala Elisabeta Polihroniade, care a incetat din viata, sambata, la varsta de 80 de ani, va fi inmormantata marti, la Cernica, a anuntat Federatia Romana de Sah.
"Dupa o lunga suferinta, astazi, 23 ianuarie 2016, s-a stins din viata Elisabeta Polihroniade. Nascuta in Bucuresti la data de 24 aprilie 1935, Marea Maestra Elisabeta Polihroniade a fost, fara doar si poate, personalitatea cea mai cunoscuta a sahului romanesc. 7 titluri de campioana nationala, 9 medalii la Olimpiade (atat individuale cat si cu echipa), primul arbitru international al Romaniei sunt doar cateva dintre performantele ei profesionale. Pe langa acestea se adauga si activitatile de promovare si popularizare a sahului, dintre care mentionam: emisiunea binecunoscuta de sah de pe TVR, Revista Romana de Sah – Gambit, Campionatul National scolar de sah si cele 9 editii ale Turneului Regilor. Trupul neinsufletit va fi depus luni, la biserica Domnita Balasa. Inmormantarea va avea loc marti, la Cernica", se arata pe site-ul frsah.ro.
"Din pacate s-a prapadit acum cateva ore, nu stiu motivul decesului, dar stiu ca se deplasa foarte greu in ultima vreme. Sportul romanesc pierde foarte mult prin disparitia ei, si mai ales sahul, pentru ca a facut tot ce a putut sa promoveze acest sport. Dumnezeu s-o odihneasca in pace", a declarat Tocala.
Nascuta la 23 aprilie 1935, Elisabeta Polihroniade a castigat noua medalii olimpice ca jucatoare si a participat la zece editii ale JO, dintre care la opt a fost arbitru international.
A castigat sapte titluri de campioana a Romaniei si a participat la peste 150 de turnee internationale. In 1967 a primit Ordinul Meritul Sportiv, iar in anul 2000 a obtinut Medalia Nationala Serviciul Credincios.
In 1999 a primit Diploma de Onoare a Federatiei Internationale de Sah (FIDE), numele sau fiind inscris in "Cartea de Aur a FIDE", inaugurata cu acest prilej.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1243 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006605 (s)