News Flash:

Doua orase din Timis vor sa redevina comune

24 Mai 2016
1379 Vizualizari | 0 Comentarii
gataia2
Doua dintre noile orase ale judetului Timis, care au primit acest statut in anul 2004, vor sa redevina comune, intrucat nu indeplinesc nici conditia de a avea numarul necesar de locuitori, dar nici conditiile de dotari utilitare pe care le cere rangul de oras, a declarat luni, pentru AGERPRES, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Timis, Titu Bojin. 
"Ciacova si Gataia, in mod deosebit, sunt cele doua orase care se straduie in mod deosebit sa revina la rangul de comune si insista. Nu sunt inca indeplinite formalitatile, dar sunt dornice sa treaca inapoi la statutul de comune si probabil ca nici celelalte orase nu se simt bine in haina de oras, respectiv, Recas si Faget, pentru ca Buzias este statiune balneoclimaterica si are un statut deosebit", a afirmat Bojin. 
In perioada 2000-2004, judetul s-a imbogatit cu noi localitati de rang superior, ajungand sa aiba opt orase, pe langa municipiile Timisoara si Lugoj, respectiv: Deta, Buzias, Jimbolia, Sannicolau Mare, Ciacova, Gataia, Faget, Recas, dar dintre acestea doar Sannicolau Mare si Jimbolia au cunoscut o dezvoltare semnificativa, fiind in apropierea granitei cu Ungaria si Serbia, iar investitorii straini au creat in Sannicolau o platforma industriala care a transformat orasul in singurul din tara cu somaj zero. 
"Recas, Faget, Ciacova si Gataia vor trebui sa se gandeasca foarte bine daca vor sa mai ramana orase", a adaugat presedintele CJ Timis. 
Una dintre conditiile pentru a avea statut de oras este aceea ca numarul locuitorilor sa fie de minimum 10.000, dar numai Sannicolau Mare si Jimbolia indeplinesc aceasta conditie, in timp ce celorlalte le lipsesc cateva mii de rezidenti, Buzias avand 8.347 de locuitori, Ciacova - 5.388, Deta - 7.614, Faget - 7.598, Gataia - 6.203, Recas - 9.473, Jimbolia are 13.595, iar Sannicolau Mare - 14.654, potrivit evidentelor statistice. 
Tot in urma cu 10-12 ani, multe sate din judet au devenit comune, fara a indeplini conditiile. 
Prefectul Mircea Bacala declara in anul 2010 ca vede si avantaje si dezavantaje in demersul de retrogradare administrativa. 
"Avem sase orase care nu indeplinesc criteriile - Recas, Deta, Ciacova, Gataia, Buzias, Faget. Problema este ca edilii au demarat demersurile pentru indeplinirea conditiilor de a deveni oras si ar fi pacat pentru ele sa decada din rang, la statutul de comune. In ceea ce priveste infiintarea de noi comune, in acest moment, acest lucru ar presupune cheltuieli enorme, o presiune supradimensionata pe Consiliul Judetean, care ar fi obligat sa suporte o parte din cheltuielile aferente functionarii acestor primarii. Au fost ridicate la rangul de comune multe localitati, iar primariile acelea sunt in imposibilitatea de a se intretine financiar - de la plata salariilor pana la cea a curentului electric sau a altor utilitati", a precizat, in urma cu sase ani, pentru AGERPRES, Mircea Bacala. AGERPRES

judetului timis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1444 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005218 (s)