News Flash:

Doua milioane de euro este prejudiciul din dosarul privind vaccinul antigripal

15 Mai 2016
1042 Vizualizari | 0 Comentarii
vaccin2
Procurorii de la Parchetul General au stabilit un prejudiciu de doua milioane de euro in dosarul privind vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino, motiv pentru care cauza a fost declinata la DNA, cercetarile fiind continuate de procurorii anticoruptie.
Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Cute de Casatie si Justitie au deschis in anul 2014 un dosar in care a fost inceputa urmarirea penala pentru neglijenta in serviciu, in cauza fiind efectuate mai multe audieri. In urma cercetarilor anchetatorii au calculat un prejudiciu de doua milioane de euro, fapt ce atrage competenta DNA privind continuarea investigatiilor, cauza fiind declinata catre procurorii anticoruptie care vor face in continuare cercetarile.
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a inceput urmarirea penala fata de fapta, in anul 2014, in cazul Institutului Cantacuzino, pentru neglijenta in serviciu si efectuarea unui studiu clinic fara respectarea normelor de buna practica, cercetarile fiind dematare in urma unei sesizari a Corpului de control al primului ministru.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a apreciat, in anul 2014, ca din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului "Cantacuzino", din cauza nerespectarii procedurilor, a controlului defectuos al procesului de productie, dar si a implicarii improprii a Ministerului Sanatatii, s-au inregistrat deficiente care pot genera vulnerabilitati la adresa starii de sanatate a populatiei si ca se impune luarea unor masuri pentru remedierea tuturor acestor deficiente si pentru prevenirea repetarii acestora.
Ministrul Sanatatii preciza, in 28 martie 2014, ca raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind vaccinul contaminat de la Institutul Cantacuzino a fost trimis de CSAT Parchetului instantei supreme si Curtii Constitutionale.
Expertii OMS au facut, in perioada 25-27 februarie, verificari la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, dupa ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, care insa nu au putut fi folosite, intrucat rezultatele testelor au indicat o concentratie foarte mare de endotoxine, care puteau sa produca la administrare reactii adverse, precum febra sau soc anafilactic.
In anul 2013, Ministerul Sanatatii a achizitionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma sa puna la dispozitie alte 400.000 de doze, in anul 2014.
Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.
Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1199 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005245 (s)