News Flash:

Donald Trump ajunge luni in Israel. Masuri de securitate extreme

22 Mai 2017
832 Vizualizari | 0 Comentarii
trump3
Presedintele Donald Trump ajunge luni in Israel, venind din Arabia Saudita unde a semnat afaceri care se pot dezvolta in urmatorii ani la aproximativ 400 de miliarde de dolari, pentru a discuta cu premierul Benjamin Netanyahu, dar va merge si marti la Betleem, unde se va intalni cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, scrie Gandul.
Urmatoarea destinatie din primul turneu international al presedintelui SUA Donald Trump este Israelul si Palestina, dupa ce in Arabia Saudita a semnat acorduri de achizitii de armament american care se pot ridica la 350 de miliarde de dolari in urmatorii 10 ani (110 miliarde in perioada imediat urmatoare, daca vor fi aprobate de Congres), iar firme americane au incheiat afaceri care se pot ridica la 50 de miliarde de dolari.
La Ierusalim insa lucrurile nu vor sta chiar asa de festiv si vesel ca in Arabia Saudita, unde Trump a pecetluit semnarea acordurilor banoase cu un dans traditional al sabiilor, alaturi de sauditi, care acum face inconjurul internetului.
Premierul Benjamin Netanyahu s-a vazut pus duminica in fata unei situatii inedite, care l-a adus in pragul unei crize de nervi. Cei mai multi ministri si lideri politici israelieni nu aveau de gand sa vina sa il intampine pe Donald Trump la aeroportul Ben Gurion din Ierusalim, astfel ca Netanyahu le-a ordonat pur si simplu sa fie prezenti, conform presei israeliene.
Situatia se datoreaza si repetatelor schimbari ale planului ceremoniei de primire a lui Trump. Initial ar fi trebuit sa fie o ceremonie lunga, cu discursuri, insa oficialii americani au solicitat ceva mai scurt, pentru a nu-l tine pe Trump prea mult in soarele arzator de pe pista aeroportului. Astfel ca cei mai multi ministri ai cabinetului Netanyahu nu au mai fost invitati la ceremonie. Ulterior, sambata, planul s-a schimbat din nou si ministrii au fost din nou invitati la receptie, insa cu cateva conditii – sa vina cu aproape 3 ore in avans, pentru a fi verificati de dispozitivul de securitate, precum si sa stea pe margini, fara sa aiba contact cu Trump, lucru care probabil i-a iritat pe cei mai multi, relateaza Haaretz.
Marti, Trump va ajunge si in Betleem, in teritoriile palestiniene, unde se va intalni cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas.
Serviciile secrete israeliene fumega dupa scurgerea catre rusi. „Ce se intampla?”
Cu cateva zile inainte de aceasta vizita a lui Trump la Ierusalim, oficiali din intelligence-ul israelian se certau cu omologii americani, acuzandu-i ca au compromis total o sursa de informatii vitala despre Statul Islamicsi poate Iran, prin faptul ca Trump si-a dat drumul la gura in fata rusilor, in Biroul Oval.
„Pentru ei, este ceva oribil. Prima lor intrebare a fost: Ce se petrece? Ce e asta?”, a povestit pentru Foreign Policy o persoana care a luat parte la o astfel de intalnire intre oficialii serviciilor secrete din Israel si SUA.

benjamin netanyahu mahmoud abbas
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1230 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006933 (s)