News Flash:

DNA cere din nou Senatului inscrisurile in cazul Sova

20 Aprilie 2015
1188 Vizualizari | 0 Comentarii
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a trimis o noua cerere presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, prin care solicita predarea, in cel mai scurt timp, a inscrisurilor privind cazul senatorului Dan Sova, aratand ca refuzul constituie infractiunea de obstructionare a justitiei.
Prin noua cerere adresata lui Calin Popescu Tariceanu, Directia Nationala Anticoruptie solicita predarea tuturor inscrisurilor intocmite de Senat ca urmare a cererii DNA din 13 martie de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova, cercetat pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu.
De asemenea, DNA cere predarea tuturor inscrisurilor intocmite de Senat in anii 2014 si 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada respectiva.
DNA solicita ca aceste inscrisuri sa fie predate "in cel mai scurt timp, dar nu mai tarziu de 22 aprilie".
"Refuzul de punere la dispozitia DNA a inscrisurilor aratate mai sus constitutie infractiune de obstructionare a justitiei prevazuta de art. 271 alin. 1) lit. b) Codul penal", se mentioneaza in documentul transmis Senatului.
"Cererea de predare de inscrisuri adresata presedintelui Senatului de catre procurorii DNA se intemeiaza pe dispozitiile art. 170 alin 1 Cod Procedura Penala, potrivit caruia «in cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni si sunt temeiuri de a se crede ca un obiect ori un inscris poate servi ca mijloc de proba in cauza, organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate dispune persoanei fizice sau juridice in posesia careia se afla sa le prezinte si sa le predea, sub luare de dovada»", arata luni DNA, intr-un comunicat de presa.
In noua cerere, DNA precizeaza ca alte doua solicitari similare fusesera trimise presedintelui Senatului, de catre procurori, la datele de 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, dar acestea nu au primit vreun raspuns.
"Subliniem ca afirmatiile facute in spatiul public potrivit carora cererile anterior mentionate ar fi trebuit transmise Senatului, de catre DNA, prin intermediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de casatie si al Ministerului Justitiei, sunt eronate, deoarece respectiva procedura, fiind o procedura speciala, este aplicabila numai in situatia cererii de incuviintare a retinerii/arestarii (membrilor parlamentului) ori a urmaririi penale (a ministrilor sau fostilor ministri care sunt si membri ai parlamentului). Or, in situatia de fata, procurorii DNA solicita Senatului inscrisuri necesare cauzei, astfel incat sunt aplicabile dispozitiile dreptului comun, aceleasi care s-ar aplica in imprejurarea in care un organ de urmarire penala ar cere unei institutii acte sau documente ce pot servi ca mijloc de proba", mai arata Directia Nationala Anticoruptie.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007826 (s)