News Flash:

Discursul lui Klaus Iohannis in fata Parlamentului

16 Decembrie 2015
1102 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis presedinte
Presedintele Klaus Iohannis a spus, in discursul sustinut, la un an de mandat, in plenul reunit al celor doua Camere, ca si-a dorit ca 2015 sa fie anul recastigarii normalitatii, aratand ca in doar un an a devenit un lucru firesc sa existe consultari presedinte- partide- societate civila. De asemenea, Iohannis a declarat ca reconstructia increderii in clasa politica este marea miza a anului 2016, fiind nevoie de o schimbare profunda, in conditiile in care intre politic si societate nu e voie sa existe o prapastie.

Declaratiile presedintelui:
Iohannis: Am dorit ca 2015 sa fie anul recastigarii normalitatii
- Am tinut sa fiu in fata dumneavoastra la un an de la preluarea mandatului nu pentru a face un bilant sec, ci ca gest de normalitate democratica. Am vorbit atunci despre directiile majore pentru Romania, despre schimbarile de principiu pe care le asum in modul de a face politica, in relatia cu institutiile, cu cetatenii.
- Convingerea mea profunda este ca marile proiecte ale unei natiuni se pot realiza doar daca se sprijina pe norme de politica asumate. - Acest fundament avea nevoie de reconstructie.
- Am dorit ca 2015 sa fie anul recastigarii normalitatii in interior si in exterior. In plan intern, prima mea promisiune a fost un altfel de a face politica, fara scandal, cu respect si seriozitate. Am considerat ca acest lucru incepe si cu presedintele, al carui rol e sa fie generator nu de tensiune, ci de echilibru. Recastigarea normalitatii se poate face prin transformarea ideii de consultare dintr-una golita de sens in una reala, cu efecte concrete.
- In doar un an a devenit un lucru firesc sa avem consultari, sa ne asezam la masa dezbaterii, presedinte, partide, societatea civila.
- Stiu ca unii s-au intrebat de ce nu reactionez la orice subiect, de ce nu intervin in forta la adresa unor oameni politici cu functii importante, de ce nu raspuns la atacuri cu aceeasi moneda. Sper ca onorand promisiunea de a face politica altfel, am dat raspuns si acestor intrebari.
Despre realizarile pe plan intern in anul 2015 
- Anul 2015 a demonstrat ca se poate sa avem acord larg pe subiecte publice si ca un asemenea acord nu ramane doar pe hartie.
- Prima actiune a fost acordul pentru cresterea bugetului pentru aparare la 2% din PIB pana in 2017. Bugetul pe anul 2016 prevede o prima etapa de crestere, astfel incat in 2017 acordul sa fie respectat. Tot de o larga majoritate s-a bucurat si strategia nationala de aparare, care e azi un document fundamental ce defineste obiectivele majore ale tarii noastre.
-  Pentru prima data am inclus aici aspecte ce tin de educatie si sanatate, de pastrarea identitatii nationale sau de protejare a patrimoniului. Romania puternica e mai mult decat un deziderat, e un proiect national pe care il construim deja. Restabilirea normalitatii in politica interna a insemnat si un alt tip de raportare la Constitutie si la legi.
- Ma bucur sa constat ca in cazuri importante, pentru cel al Codului Fiscal, a existat disponibilitatea de a se apleca cu atentie asupra textului legii. Pe de alta parte, doua lucruri fundamentale inca lipsesc: dezbaterea si rigoarea. Legi importante au intrat in atentia publica abia dupa adoptarea lor, odata ajunse la promulgare sau dupa, ceea ce nu serveste nici Parlamentului , nici publicului.
- La inceputul sesiunii am vorbit despre asteptarea generala ca legile sa fie mai clare si sa nu se schimbe frecvent. Parlamentul trebuie sa raspunda acestor asteptari, prin mai multa dezbatere si mai multa rigoare.
Despre realizarile pe plan extern in anul 2015 
- Anul 2015 recastigarea normalitatii a insemnat si demersuri in plan exterior. Ma refer la restabilirea prestigiului Romaniei pe plan exterior si la intarirea parteneriatelor noastre strategice. 2015 a fost un an in care nu doar am confirmat, ci am adancit si transpus in actiuni concrete optiunile majore ale politicii externe.
- Vizitele externe, precum si primirea in Romania a numerosi sefi de stat si de guvern, au avut menirea de a da tarii o voce mai puternica, de a intari relatiile cu aliatii, de a ne apropia de state din regiune.
- Am avut cateva obiecte clare: consolidarea si extinderea parteneriatului cu SUA, intararea parteneriatelor strategice cu statele membre ale Uniunii Europene, tari precum Franta, Polonia, Germania, Spania, Marea Britanie si Turcia, consolidarea raporturilor cu tari din vecinatate, precum Ungaria, Serbia sau Bulgaria.
- Din diverse motive, Romania s-a aflat intr-o oarecare izolare in anii anteriori. Am dorit sa schimbam acest lucru, ceea ce explica activitatea mai mare pe plan extern.
- Romania este o tara respectata in UE si in NATO, care e gata sa-si asume responsabilitati. Am gazduit reuniunea statelor din Europa centrala si de Est. 
- Recastigarea normalitatii a privit si romanii din diaspora. Sunt bucuros ca promisiunea de a avea o lege a votului prin corespondenta a fost respectata. Nu este o lege perfecta, probabil vor fi lucruri de imbunatatit, dar esential este ca exista, a venit la timp si a rezultat din vointa clasei politice de a respecta promisiunea facuta cetatenilor.
Iohannis: Cea mai tragica lectie a anului 2015 se numeste Colectiv. Concluzia, coruptia ucide
- Se cuvine sa ne uitam la lectiile anului 2015 si la ce ii lipseste pentru ca Romania sa fie cu adevarat puternica si prospera. Cea mai tragica lectie a anului 2015 este fireste Colectiv. Evenimentul care a indurerat o natiune intreaga a scos la iveala problemele a multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile.
- Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral sa le dam uitarii si concluzii care trebuie sa ne determine sa actionam si sa fim responsabili. Cea mai dura concluzie este aceea ca pur si simplu coruptia ucide ca se pot pierde vieti nevinovate daca nu respectam legi si reguli si daca noi ca societate inchidem ochii la incalcarea lor.
Iohannis: Marea miza in 2016 este reconstructia increderii in clasa politica
- Se implinesc 26 de ani de cand romanii s-au ridicat impotriva regimului comunism. Acum 26 de ani schimbarea a inceput la Timisoara. S-au ridicat cu forta si curajul date de aspiratia spre libertate. Democratia s-a castigat cu jertfa de sange.. Se cuvine sa nu uitam si sa respectam acest sacrificiu. Astazi, cel mai bun mod de a onora acest sacrificiu este sa reconstruim increderea si sa facem altfel de politica. Reconstructia increderii in clasa politica este tema pe care o propun pentru anul 2016. Reconstructia increderii in institutiile democratice, in actul politic, in partide si in cei care le reprezinta. Adica in dumneavoastra. 
- Ca mediator intre stat si societate e datoria mea sa fac acest lucru, dar greul acestei misiuni revine partidelor. Tocmai innoirea in materie de idei, practici si oameni este sansa de a restabili echilibrul politic. Cred intr-un sistem in care stanga si dreapta sunt reprezentate si nu imi doresc o politica in care isi fac loc extremismul, radicalismul.
- Imi doresc ca romanii sa perceapa politica ca pe un spatiu al reprezentarii, in care este onorabil si onorant sa participi.
- Anul 2016 va aduce si alte tipuri de provocari decat cele care tin de alegerile electorale. Astept de la noul cabinet o guvernare responsabila. Acest Executiv se afla in fata unei noi provocari, a unei sanse de a arata ca se pot lua decizii responsabile. Cred ca atitudinea responsabila fata de banul public si gasirea unei solutii eficiente sunt liniile acestui mandat.
- Imi doresc o crestere economica despre care sa nu vorbim in termeni statistici, ci una care sa se reflecte in viata de zi cu zi, in nivelul de trai al fiecarui roman.
- Despre 2015 s-ar putea spune multe, iar peste ani istoricii vor avea perspective diferite. S-ar putea spune ca pentru prima data s-a introdus votul prin corespondenta, ca a fost anul instalarii unui nou Guvern. Ceea ce mi-as dori eu sa se spuna despre 2015 este altceva: ca a fost anul in care a inceput schimbarea modului de a se face politica in Romania si inceputul innoirii clasei politice. Este timpul schimbarii. Depinde de noi toti daca raspundem la aceste asteptari ale societatii. Va invit sa fim impreuna in acest demers.
La discursul sustinut de Klaus Iohannis in plenul reunit al celor doua Camere participa si premierul Dacian Ciolos si membri ai Cabinetului sau, reprezentanti ai Corpului diplomatic, precum si sefii unora dintre institutiile statului.
La sedinta sunt prezenti 399 din cei 547 de parlamentari.
Klaus Iohannis implineste un an de mandat in 21 decembrie, perioada in care Parlamentul se va afla deja in vacanta, astfel incat presedintele adreseaza acest mesaj miercuri, chiar inaintea votului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2016.
Discursul de miercuri este al patrulea pe care presedintele il sustine in fata Parlamentului, de la depunerea juramantului si preluarea mandatului. Prima alocutiune a avut loc in luna februarie, cand presedintele a cerut ca pana la finalul sesiunii parlamentare sa existe o noua legislatie privind alegerile. A doua oara, Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului in luna iunie, prezentand noua Strategie Nationala de Aparare. Al treilea discurs a fost sustinut in fata parlamentarilor in luna septembrie, cand presedintele a vorbit despre criza refugiatilor, votul prin corespondenta, un cod al incompatibilitatilor si reglementari privind alesii locali.
Klaus Iohannis le-a promis senatorilor si deputatilor, in primul sau discurs, ca va veni in fata lor la fiecare inceput de sesiune parlamentara.
Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale in 16 noiembrie 2014, iar in 21 decembrie el a preluat oficial mandatul de la predecesorul sau, Traian Basescu. Mediafax.ro

camere
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1323 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006187 (s)