News Flash:

Din ce alimente luam iod?

11 Iunie 2017
1079 Vizualizari | 0 Comentarii
iod
Zilnic, un barbat adult are nevoie de apro­xi­mativ 190 micrograme de iod, in timp ce femeile au un necesar de 210 micrograme pe zi. In Romania zilelor noastre, sarea este in mod obligatoriu iodata, indiferent daca este de consum sau pentru gatit. Asadar, cel putin la nivel teoretic, fiecare persoana care isi sa­reaza mancarea va avea un aport consis­tent din acest ele­ment. La nivel prac­tic, iodizarea sarii nu a rezol­vat totusi pro­blema defi­citu­lui din acest ele­ment, pentru ca realitatea bio­logica nu tine cont de gandirea le­giui­torilor. 

Exista o mare dife­renta intre efectele iodului natural, prezent in legu­me, fructe si alge, si iodul de sinteza, care nu este decat o sub­stanta anor­ganica, obtinuta prin proce­dee industria­le. Iodul na­tural contine asa-numitii co-factori, adica substante organice care ajuta la asimi­larea sa si la indeplinirea rolului sau in proce­sele hormo­nale, imunitare, ner­voase etc. Iata care sunt sursele cele mai bune de iod biologic: produsele lactate (laptele proaspat, iaurtul), ceapa si ustu­roiul verde, fasolea boabe, fasolea verde, ouale fierte, sarea naturala de Himalaya, tonul, cartofii copti. Dintre fructe, cele mai bogate in acest element sunt: bananele, cap­sunile, prunele (mai ales cele uscate), merisorul. De regula, alimentele verzi, proaspete contin iod nu in cantitati foarte mari, dar perfect asimilabil si insotit de nutrienti care ii amplifica actiunea deto­xifianta si reglatoare hormonala.

barbat iod femeile sarea iodata
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1247 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008096 (s)