Zilnic, un barbat adult are nevoie de aproximativ 190 micrograme de iod, in timp ce femeile au un necesar de 210 micrograme pe zi. In Romania zilelor noastre, sarea este in mod obligatoriu iodata, indiferent daca este de consum sau pentru gatit. Asadar, cel putin la nivel teoretic, fiecare persoana care isi sareaza mancarea va avea un aport consistent din acest element. La nivel practic, iodizarea sarii nu a rezolvat totusi problema deficitului din acest element, pentru ca realitatea biologica nu tine cont de gandirea legiuitorilor.
Exista o mare diferenta intre efectele iodului natural, prezent in legume, fructe si alge, si iodul de sinteza, care nu este decat o substanta anorganica, obtinuta prin procedee industriale. Iodul natural contine asa-numitii co-factori, adica substante organice care ajuta la asimilarea sa si la indeplinirea rolului sau in procesele hormonale, imunitare, nervoase etc. Iata care sunt sursele cele mai bune de iod biologic: produsele lactate (laptele proaspat, iaurtul), ceapa si usturoiul verde, fasolea boabe, fasolea verde, ouale fierte, sarea naturala de Himalaya, tonul, cartofii copti. Dintre fructe, cele mai bogate in acest element sunt: bananele, capsunile, prunele (mai ales cele uscate), merisorul. De regula, alimentele verzi, proaspete contin iod nu in cantitati foarte mari, dar perfect asimilabil si insotit de nutrienti care ii amplifica actiunea detoxifianta si reglatoare hormonala.
Comentarii (0)