News Flash:

Dieta care tine CANCERUL la distanta

15 Decembrie 2014
509 Vizualizari | 0 Comentarii
Cea mai eficienta dieta pentru prevenirea sau lupta impotriva cancerului este cea predomninanta pe baza de legume, fructe si cereale integrale (inclusiv seminte, nuci, alune, etc.). Produsele alimentare se vor pastra si se vor consuma intr-o stare cat mai naturala. Cu cat alimentele sunt mai putin procesate, curatate, amestecate cu alte ingrediente sau modificate in diverse feluri, cu atat sunt mai sanatoase. 



Exista diverse modalitati de a adauga legumele, fructele, semintele, cerealele integrale, etc. in dieta zilnica. Fiecare farfurie de mancare trebuie sa contina cel putin doua treimi de cereale integrale, legume sau fructe. 

Vezi si: Medicamentele pentru fertilitate nu cauzeaza cancer
 



Produsele lactate, pestele, carnea nu ar trebui sa depaseasca mai mult de o treime din cantitatea zilnica de mancare consumata. Pe de alta parte, nu trebuie ca o persoana sa devina vegetariana pentru a fi sanatoasa. Este mult mai sanatos sa se consume un mar decat un pahar de suc de mere sau un castron cu fulgi de ovaz cu stafide, in loc de o prajitura cu ovaz si stafide. 



Iata ce ar putea contine masa sanatoasa a unei persoane pe parcursul unei zile:



- Mic dejun - fructe si seminte in coaja, alaturi de cereale;



- Pranz - salata de legume crude (rosii, salata, ardei, ceapa, morcovi, varza, etc.), la care se va adauga mazare sau fasole fiarta. Sandwichurile sau painea consumata la masa vor fi din cereale integrale. Iar ca desert se poate consuma un iaurt sau un fruct;



- Gustare - fructe si legume proaspete consumate din belsug: mere, banane, morcovi, castraveti, ardei, etc. Un amestec sau mix de nuci, seminte si fructe uscate este foarte sanatos si poate fi un desert gustos;



- Cina - se vor asocia legume proaspete sau congelate la paste sau orez fiert. Un cartof copt cu broccoli si iaurt sau sote-ul de legume pot fi alte alternative. Sosurile cremoase pot fi inlocuite cu sosul de rosii care este foarte sanatos combinat cu putin ulei de masline;

Vezi si: Alaptarea reduce riscul cancerului de san
 



- Desert - se pot manca fructe sau o salata de fructe, ori o singura tableta de ciocolata neagra.



Accentul pe consumul de fibre



Un alt beneficiu pentru organismul uman al fructelor si legumelor este ca acestea cresc aportul de fibre. Fibrele au un rol estential in curatarea sistemului digestiv si mentine sanatatea acestuia. Acestea imbunatatesc digestia si regleaza peristaltismul si tranzitul intestinal. Fibrele se gasesc in fructe, legume si cereale integrale. In general, cu cat alimentele se consuma in stare mai naturala si neprocesate, cu atat este mai ridicat continutul lor de fibre. Carnea, lactatele, zaharul, fainoasele si produsele de patiserie nu contin fibre. 



Iata cateva modalitati simple prin care orice persoana poate adauga cat mai multe fibre in dieta:



- se va prefera orezul brun in locul celui alb;



- se va alege painea integrala in locul painii albe;



- se va inlocui orice produs de patiserie sau croissant cu o briosa din tarate;



- se vor manca floricele din porumb in loc de chips-uri;



- in fiecare zi se vor consuma fructe proaspete: pere, banane, mar (acesta din urma, cu coaja);

Vezi si: Actorul care s-a vindecat complet de cancer
 



- mai degraba este recomandat cartoful copt decat piureul de cartofi;



- fiecare persoana trebuie sa se bucure de beneficiile morcovilor proaspeti, a telinei, ardeiului gras, castravetilor in loc de multe chips-uri si dulciuri;



- carnea din musaca sau chiar burgeri poate fi inlocuita cu fasole uscata fiarta. 



Printre alimentele bogate in fibre care lupta impotriva cancerului sunt:



- Cerealele integrale de grau, tarate, orz, fulgi de ovaz, briosele cu tarate de ovaz, painea integrala, floricele de porumb, stafidele, orezul brun;



- Fructele de padure (mure, afine, zmeura), merele, perele, capsunile, bananele, mango, citrice, fructele uscate (prune, stafide, etc.);



- Linte, fasole uscata, mazare, fasole lima, naut;



- Broccoli, spanac, legume cu frunze verzi, anghinare, porumb, morcovi, varza de bruxelles, cartofi.



Diminuarea consumului de carne



Studiile au demonstrat ca vegetarienii au cu aproximativ 50% mai putine sanse sa dezvolte cancer decat cei care consuma carne. Care este legatura dintre carne si riscul aparitiei cancerului? In primul rand, carnea nu are fibre si alti nutrienti care sa protejeze organismul impotriva cancerului. Iar in plus, contine si un nivel destul de ridicat de grasimi saturate, deosebit de periculoase. Si deseori s-a demonstrat legatura dintre dietele bogate in grasimi si declansarea cancerului. Iar in functie de modul in care este preparata, carnea poate dezvolta substante cancerigene. 



Totusi nu trebuie sa se elimine complet din dieta carnea, daca nu se dorest acest lucru. Majoritatea oamenilor consuma mai multa carne decat este sanatos. Se poate reduce riscul declansarii cancerului in mod substantial prin diminuarea cantitatii de carne animala si prin atentia acordata modului in care aceasta va fi gatita.



- Consumul de carne va fi minim, iar cantitatea totala de carne din dieta nu va depasi mai mult de 10-15% din totalul de calorii;



- Se va manca doar ocazional carne rosie. Carnea rosie este bogata in grasimi saturate, de aceea se va consuma cu moderatie;



- O portie de carne nu trebuie sa depaseasca marimea unei palme (sau chiar mai putin);



- Carnea ar trebui folosita pentru a oferi gust mai bun mesei, in general, nu ca un fel principal de mancare;



- Daca in meniu este inclusa carnea, se vor adauga alaturi de aceasta fasolea si alte legume bogate in proteine;



- Se va alege carnea mai putin bogata in grasimi, cum este cea de peste, pui, curcan. Daca este posibil, carnea va fi bio (ecologica);



- Se vor evita carnurile procesate: cremvusti, carnati, mezeluri.



Grasimi alese cu intelepciune



Un beneficiu major a diminuarii cantitatii de carne este faptul ca in mod automat se va diminua nivelul de grasimi nesanatoase din organism. O dieta bogata in lipide creste riscul aparitiei a multor tipuri de cancer. Totusi, solutia nu este renuntarea la grasimi, intrucat unele tipuri chiar pot oferi protectie impotriva acestei boli nemiloase. Secretul este ca acestea sa fie alese cu intelepciune si sa fie consumate cu moderatie.



- Grasimile care cresc riscul declansarii cancerului - Cele doua tipuri de grasimi daunatoare pentru organism sunt grasimile saturate si grasimile trans. Cele saturate se afla in principal in componenta produselor de origine animala cum ar fi carnea rosie, produsele lactate si oua. Grasimile trans, numite si uleiuri partial hidrogenate sunt create prin adaugarea de hidrogen la uleiurile vegetale pentru a le face mai solide si mai rezistente la temperaturi inalte (atribute pozitive pentru producatorii de alimente dar nesanatoase pentru cei care le consuma).



- Anumite tipuri de grasimi scad riscul formarii cancerelor - Pentru organism, cele mai bune grasimi sunt cele nesaturate care provin din surse vegetale si la temperatura camerei sunt lichide. Printre acestea se enumerea uleiul de masline, canola, nuci si avocado. De asemenea, acestea au o concentratie ridicata de acizi grasi omega3 care lupta impotriva inflamatiei si sustin sanatatea inimii si a creierului. Cele mai bune surse de astfel de grasimi sunt: somonul, tonul si semintele de in. 



Iata cateva sfaturi pentru a furniza organismului grasimi sanatoase:



- se va reduce consumul de carne rosie, lapte integral, unt, oua (acestea sunt principalele surse de grasimi saturate);



- pentru gatit se va prefera uleiul de masline in locul celui vegetal. Uleiul de canola este o alegere santoasa pentru prajirea alimentelor;



- se va citi cu atentia lista de ingrediente de pe etichetele produselor alimentare si se vor evita cele care contin uleiuri hidrogenate sau partial hidrogenate care de obicei se gasesc in margarina, sosuri pentru salate, dar si alte produse ambalate semipreparate;



- se va inlatura grasimea de pe carne si nu se va manca pielea de pui;



- se vor consuma lactate degresate si oua care au fost imbogatite cu acizi grasi omega3;



- in dieta zilnica vor fi incluse nuci, alune si cereale integrale (migdale, seminte de dovleac, seminte de susan, pecan, etc.);



- se vor folosi diverse uleiuri sanatoase in sosurile pentru salate sau alte mancaruri preparate cat mai natural. Nu se va gati cu ulei de in, intrucat acesta isi pierde proprietatile benefice atunci cand este incalzit;



- se vor limita alimentele prajite, tip fast-food, ambalate care sunt bogate in grasimi trans (chipsurile, prajiturile, biscutii, cartofii prajiti, gogosile, etc.);



- se va manca peste o data sau de doua ori pe saptamana. Cele mai bune alegeri sunt: somonul din Alaska, sardinele, heringul si codul. Totusi, fiecare persoana care consuma peste trebuie sa fie constienta de faptul ca multe tipuri de peste sunt contaminate cu mercur;



- fructele de mare proaspete, alese cu grija pot fi o optiune sanatoasa.



Alegeti alimentele care lupta impotriva cancerului



Prin acest mod sistemul imunitar se va mentine sanatos si va reusi sa lupte impotriva factorilor nocivi, inclusiv cu celulele canceroase. Exista mai multe alternative gastronomice care includ alimente si feluri de mancare care ar putea maximiza puterea sistemului imunitar. Totusi, nu exista nici un aliment miracol sau un singur ingredient care va preintampina aparitia celulelor maligne. O dieta cat mai variata ofera cea mai buna protectie.



- Antioxidantii sunt vitamine puternice care protejeaza impotriva cancerului si ajuta celulele din organism sa functioneze optim. Fructele si legumele (mai ales in stare cruda) sunt cele mai bune surse de antioxidanti cum ar fi betacaroten, vitamina C, vitamina E si seleniu;



- Se va consuma o gama cat mai larga de fructe si legume colorate. Acestea sunt bogate in fotochimicale, nutrienti cu un rol important in lupta impotriva bolilor si cresc imunitatea organismului. O persoana care va consuma fructe si legume de culori diferite va beneficia de fitochimicale diferite;



- Se vor aromatiza preparatele culinare cu diferite condimente si produse alimentare. Usturoiul, ghimbirul si curry nu ofera doar gusturi deosebite mancarurilor ci adauga organismului un surplus de substante nutritive valoroase pentru prevenirea cancerului. Alte optiuni la fel de bune includ sofranul de India, busuiocul, rozmarinul si coriandrul. Toate acestea pot fi folosite in supe, salate sau orice alt fel de mancare;



- Se va bea apa din belsug, intrucat aceasta este esentiala pentru buna desfasurare a tuturor proceselor din organism: stimuleaza sistemul imunitar, elimina toxinele si deseurile, transporta substantele nutritive la toate organele.



Alimentele se vor prepara in feluri cat mai sanatoaseSus



Alegerea alimentelor sanatoase nu este singurul factor important. Conteaza foarte mult cum sunt preparate felurile de mancare. Modul in care o persoana gateste poate fi benefic sau nu, in lupta contra cancerului. 



Iata cateva sfaturi care ar putea ajuta pe oricine sa obtina cat mai multe rezultate pozitive in aceasta directie:



- Se vor consuma cat mai multe fructe si legume crude: acestea au cea mai mare cantitate de vitamine si minerale. Totusi, in cazul anumitor legume vitaminele vor fi mai usor de asimilat daca sunt consumate gatite.



- Indicat este ca legumele sa fie gatite la abur (se va evita fierberea lor in mod excesiv), folosind doar o cantitate mica de apa. In acest fel acestea isi pastreaza un nivel ridicat de vitamine pe care organismul le poate utiliza pentru buna sa functionare.



- Se va spala sau se va inlatura coaja la majoritatea fructelor si legumelor pentru a se evita consumul de pesticide (care in compozitia multora dintre alimente se gasesc substante care cauzeaza cancerul). Substantele cancerigene se pot forma atat in timpul procesului de gatit cat si in cazul conservarii si pastrarii necorespunzatoare a alimentelor (mai ales in cazul carnii). Astfel de alimente care contin substante cancerigene sunt: slanina, carnatii, carnea gatita la temperaturi foarte mari, carnea afumata, orice produs alimentar mucegait. 



Iata cateva modalitati prin care se poate scade nivelul de substante cancerigene din preparatele culinare:



- pieptul de pui va fi dezosat, fara piele si va fi pregatit pe gratar;



- carnea de porc si de vita va fi gatita pe gratar;



- in cazul somonului se va indeparta pielea si va fi preparat pe gratar; 



Nu se vor gati feluri de mancare ce presupun incingerea uleiului: ideal ar fi ca alimentele sa se coaca sau sa se fiarba, nu sa se prajeasca. Produsele alimentare nu se vor arde si nu se vor gati la temperaturi inalte perioade indelungate de timp;



- uleiurile se vor depozita si pastra in locuri racoroase, ferite de lumina, in recipiente inchise ermetic, intrucat acestea se altereaza cu rapiditate atunci cand sunt expuse la caldura, lumina si aer;



- se va consuma carnea proaspata in loc de carnea uscata, conservata sau afumata;



- se va evita consumul de alimente care sunt mucegaite sau miros a mucegai, intrucat pot contine aflatoxina (o substanta puternic cancerigena), intalnita cel mai frecvent in cazul arahidelor mucegaite. Nucile si alte fructe cu coaja lemnoasa isi vor pastra prospetimea daca sunt pastrate in frigider sau congelator;



- desi nu este foarte indicat sa se utilizeze cuptorul cu microunde, este important sa se utilizeze mai degraba hartie cerata, de copt decat folie de plastic pentru a se acoperi alimentele in timpul utilizarii acestuia. Sanatate.bzi.ro

dieta fibre grasimi
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 35 queries | Mysql time :0.014642 (s)

loading...