News Flash:

Dezvaluri incredibile despre Revolutia din 1989, la Timisoara. "Mamicile nasteau la Maternitate sub supravegherea soldatilor"

21 Decembrie 2014
2059 Vizualizari | 0 Comentarii
Doctorul Narcis Hrubaru, medic primar, sef sectie la Clinica Bega a Spitalului Judetean Timisoara, era de garda in ziua de 16 Decembrie, atunci cand in urbea de pe Bega oamenii ieseau in strada si isi cereau dreptul de a fi liberi... Doctorul Narcis Hrubaru a povestit acele zile intr-un interviu acordat TION.ro
Atunci se lucra sambata, eu am preluat garda de la ora 13 si pe la ora 17 unul dintre medicii rezidenti mi-a cerut permisiunea sa plece, ca incepe vacanta studentilor, pana in complex, sa trimita un pachet acasa. I-am aprobat si pe la ora 19 a venit inapoi si mi-a spus: stiti ce se intimpla, veneau acolo pe Parvan, strigau „Jos comunismul” si era o mare de oameni.

Timisoara isi plange eroii
 
Au avut loc in acea zi evenimente neprevazute in functionarea clinicii?
Pe la ora 21.30 m-a sunat doctorul Ovidiu Golea –directorul Spitalului Judetean, si mi-a spus sa primesc toate cazurile de urgenta la spitalul Bega, mentionez ca pe vremea accea orasul si judetul erau teritorializate, mai ales pentru problema avorturilor, nu era avort la cerere – la sud de Bega tinea de Clinica Bega, la Nord de Bega tinea de Odobescu, nu puteai interna extrateritoriu – imediat veneau si te intrebau de ce-ai internat-o. M-a sunat la 21.30 sa primesc orice, i-am spus ca este in regula, dar dimineata sa–mi transmita in scris ordinul, ca sa am acoperire. In noaptea aceea au fost foarte multe nasteri, noi care aveam in medie cam 7-8 nasteri pe garda – 24 de ore, atunci am avut 15. Maternitatea Odobescu era blocata de coloanele de demonstranti, care veneau de pe strada 6 martie inspre centru
In 21 decembrie ati fost din nou de garda...
Atunci ne uitam cu toata clinica, pe la ora 11, la televizor, mitingul lui Ceausescu la Bucuresti, cand s-a intrerupt emisia a fost explozie de bucurie, na... zice... acuma-i gata. A fost un aflux mare in ziua de 16 spre 17, datorita faptului ca tot ce venea pentru nasteri, ginecologie, se adresa unei singure unitati si nu doua – era un numar destul de mare de nasteri, fiind interzis avortul la cerere.
Ati aflat si de lucruri intamplate in alte spitale?
La Spitalul Judetean. Fiind in aceeasi unitate erau multi medici care au facut garda acolo, ne-au spus ca au fost multi impuscati acolo, care au fost dusi, s-a lucrat toata noaptea in regim de urgenta si s-a operat. Luni. 18 decembrie, pe la ora 13, s-a tinut aici o sedinta de partid, in care s-a infierat actiunea huliganilor si ni s-a spus sa ne disociem de ei. A fost... tacere.
Ce se vorbea prin spital, care era atitudinea oamenilor?
Dupa 21 – 22 decembrie, atunci cand era cu teroristii, a venit o grupa de militari care au stat cateva zile in pod, pentru ca se spunea ca vin teroristii si ataca unitatile sanitare. A fost o unitate de militari care era in spital si la intrari si in pod de unde supravegheau zona. Nu au fost evenimente. La spitalul Odobescu a fost un om impuscat, chiar in apropiere, l-au tras in spital atunci, in 17 sau in 18. Aici nu s-au adus raniti, nu au fost evenimente. Toata lumea discuta ca o sa se aboleasca legea cu avortul, asta asteptau. Una dintre primele legi abolite a fost decretul din 66 cu intreruperea sarcinii, aicea fiind pe profil de maternitate, pacientii nu sunt barbati, vin nasteri si probleme ginecologice. Inainte de revolutie erau multe cazuri cu avorturi provocate, sarcini nedorite. Atunci s-a liberalizat si a inceput imediat sa se faca.

narcis hrubaru
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007658 (s)