News Flash:

Dezvăluire: Romania are mai mult petrol decat Emiratele Arabe

20 Iulie 2018
1045 Vizualizari | 0 Comentarii
petrol

Deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor a explicat marti seara, la Antena 3, ca unul dintre motivele pentru care a picat Guvernul Tudose il reprezinta controversata lege offshore, adoptata zilele trecute de Parlament. In acest context, Iulian Iancu, a facut si unele afirmatii spectaculoase despre rezervele de petrol ale Romaniei, in general.

Potrivit site-ului Iinpolitics.ro, deputatul PSD a dezvaluit un episod interesant care ar fi avut loc in decembrie 1973, in cadrul vizitei oficiale facute de Nicolae Ceausescu la Casa Alba, la invitatia lui Richard Nixon.
„In 1973, Ceausescu face o vizita in SUA. Acolo, partenerii americani il iau, il duc intr-o anumita incapere si focalizeaza din satelit casa lui de la Scornicesti,” a povestit deputatul PSD.

„Si ii demonstreaza, prima data, ca vad tot ce se intimpla in spatiul aerian – si intimplator, in ziua aia trecusera trei avioane -, si casa lui in detaliu. Dar, i-au spus, nu pentru a-ti arata casa ti-am facut aceasta demonstratie, ci ca sa stii ca in jurul casei tale si in acea regiune exista carbune, este lignit. Iar in Marea Neagra – si au focalizat Marea Neagra – aveti gaze, petrol si titan. Iar gaze si petrol mai mult decit Emiratele Arabe; ati fi cei mai bogati din regiune. Veniti, va dam licenta pentru platforme si valorificati-va singuri bogatia pe care o aveti acolo. Acela a fost momentul in care au inceput prospectiunile in Marea Neagra, cind a inceput realizarea platformelor (de foraj marin n.n.) si momentul cind am inceput sa punem cu adevarat in evidenta toate perimetrele. Deci nu astazi s-au pus in evidenta, ci din 1973 sunt puse in evidenta,” a afirmat Iancu.

Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob il confirma pe deputatul PSD, cu fapte istorice.
„Partial, spusele deputatului sunt contrazise de faptele istorice: la vremea respectiva, Romania stia si fara americani ca exista petrol in Marea Neagra, pe baza prospectiunilor deja facute fiind demarat, in 1972, un program de valorificare a resurselor platformei continentale a Marii Negre, in cadrul Institutului Roman pentru Cercetari Marine din Constanta.
Pe baza studiilor efectuate acolo s-a hotarit construirea in Romania a primelor platforme de foraj marin, pioniera ”Gloria” incepindu-si activitatea in 1976.

Daca existenta petrolului in mare era, deci, cunoscuta deja, e posibil, insa, ca tehnologia prin satelit a americanilor sa fi permis evaluarea riguroasa a resurselor, iar daca spusele lui Iancu sunt sustinute de realitate, tara noastra ar trebui sa urce intr-o buna zi mai mult de 20 de locuri in topul producatorilor de petrol, Emiratele Arabe fiind pe locul 7 mondial”, sustine jurnalistul.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1174 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004438 (s)