News Flash:

DEZASTRU! Drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia a fost afectat de o furtuna violenta

9 August 2016
1909 Vizualizari | 0 Comentarii
drum surpat2
Drumul judetean care urca spre cetatea dacica Sarmizegetusa Regia, din Muntii Orastiei, a fost afectat de torenti in mai multe locuri, dupa ce o ploaie torentiala a cazut in zona, duminica seara, iar apa a antrenat lemne si bolovani ce au ajuns pe carosabil. 
Din acest motiv, accesul cu autovehiculele spre cetate a fost restrictionat pe ultimii 3 kilometri de drum, de la Valea Alba spre Sarmizegetusa Regia, insa turistii pot ajunge la situl istoric daca decid sa mearga pe jos. 
"A fost o furtuna extrem de violenta. A plouat foarte puternic. Asa ceva nu am vazut in ultimii 20 de ani. Apa s-a scurs de pe mai multi versanti si a antrenat pe drum lemne, bolovani. Nu mi-a venit sa cred ca natura poate face asa ceva", a declarat luni, pentru AGERPRES, administratorul sitului de la Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky. 
Potrivit acestuia, drumul este "rupt'' in sase locuri, iar in altele apa a afectat malurile de sustinere. In doua locuri apa a sapat pe sub infrastructura drumului judetean, motiv pentru care accesul autovehiculelor a fost restrictionat de la cladirea administratiei, in zona Valea Alba, spre situl istoric. 
O comisie formata din specialisti ai Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara s-a deplasat luni in Muntii Orastiei pentru a evalua starea drumului judetean 705A, care duce din localitatea Costesti spre cetatea Sarmizegetusa Regia. Specialistii vor decide ce lucrari sunt necesare si daca accesul autovehiculelor va mai fi permis pe ultimii trei kilometri de drum. 
"Situl este deschis pentru turisti. Se poate merge 2,5-3 kilometri pe jos. Nu ma pot pronunta pentru rezistenta drumului la masini. Este sapat pe dedesupt si trebuie evaluat", a explicat Brilinsky. 
Drumul spre cetatea dacica Sarmizegetusa Regia a fost deschis oficial la sfarsitul lunii mai si are o lungime de 19 kilometri, carosabilul fiind acoperit cu asfalt. Drumul urca pana la circa 850 de metri de poarta de intrare in cetate. Ultima portiune a fost pavata cu dale de andezit, motiv pentru care accesul turistilor pe acest tronson este permis doar pe jos. 
Modernizarea drumului dintre localitatea Costesti si cetatea Sarmizegetusa Regia a inceput in luna august 2015 si a costat 18,2 milioane lei, fonduri obtinute in cadrul Programului Operational Regional POR 2007-2013. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005698 (s)