News Flash:

DEZAMAGIRE: Podul din peturi construit peste Bega NU a intrat in Cartea Recordurilor

13 Noiembrie 2014
1326 Vizualizari | 0 Comentarii
Podul din sticle de plastic al Timisoarei, construit pe Bega in vara acestui an, din peste 100.000 de pet-uri, nu a intrat in Cartea Recordurilor. Dupa saptamani de asteptare, raspunsul celor de la Guiness World Records (GWR) a fost unul negativ.
Podul a fost construit la initiativa asociatiei EcoStuff Romania, care prin aceasta actiune a vrut sa traga un semnal de alarma legat de reciclarea PET-urilor. S-au folosit peste 100.000 de sticle de plastic la constructia acestui pod, care a stat pe Bega o luna de zile – oamenii au circulat pe el si s-au tinut diferite evenimente in locatie.
Organizatorii proiectului cu.podu – cel mai mare pod din lume realizat din pet-uri, la Timisoara, au primit raspunsul celor de la Cartea Recordurilor dupa o intarziere de aproape 3 saptamani. Din pacate, raspunsul este unul negativ:  podul din pet-uri construit la Timisoara in vara acestui an nu a fost considerat un record. Printre motivele invocate se numara: “Materialul trimis nu arata modul in care au fost numarate pet-urile” si “Structura nu a fost realizata dintr-o singura bucata, existand acea deschidere la mijloc”.
EcoStuff (initiatorii proiectului) mentioneaza ca documentatia trimisa a fost completa, aratand clar si modalitatea de numarare si punand la dispozitia GWR – Guinness World Records sute de fotografii din timpul construirii modulelor, inclusiv fotografii cu fiecare dintre cele 76 de gabioane in parte, cu fiecare strat de pet-uri separat, la rezolutie mare, tocmai pentru a putea fi verificate.
Referitor la a doua obiectie, EcoStuff Romania si-a dorit stabilirea unui nou record pentru “cel mai mare pod realizat din pet-uri”, existand (cel putin asa se mentioneaza pe site-ul GWR) posibilitatea de a fi creata o noua categorie, un nou record, proiectul cu.podu fiind unul atipic. Crearea unei noi categorii a fost insa refuzata de GWR.
Pe parcursul celor trei luni de realizare a proiectului, reprezentantii GWR au schimbat de doua ori sectiunea in care organizatorii ar fi trebuit sa doboare recordul, prima fiind “Largest plastic bottle sculpture”, iar a doua “Largest plastic bottle structure”, cele doua fiind considerate categorii diferite.  La categoria “Largest plastic bottle sculpture” – recordul actual este detinut de Lituania cu un brad de Craciun realizat din 42.000 pet-uri – “record incorect, deoarece pentru construirea bradului au fost folosite doar fundurile sticlelor de plastic, nu intreaga sticla. <<Largest plastic bottle structure>> – recordul actual este detinut de Italia cu un pod plutitor realizat din 43.296 sticle de plastic” – transmit reprezentantii EcoStuff.
Incadrarea proiectului cu.podu in cea de-a doua categorie a fost facuta in 4 Iulie, cu doar trei saptamani inainte ca podul sa fie montat pe Bega. Inainte de a face aceasta noua incadrare, reprezentantii GWR au primit plansele cu proiectul, planse din care reiesea clar ca podul are o deschidere la mijloc. Cu toate acestea, a fost schimbata incadrarea.
cu.podu a fost realizat folosind peste 100.000 de pet-uri si spre deosebire de podul plutitor din Italia, a putut fi folosit de vizitatori in deplina siguranta.
O alta nemultumire a organizatorilor este data de lipsa de profesionalism a reprezentantilor GWR care au analizat propunerea, spun acestia. Raspunsul pentru doborarea unui record existent (cazul de fata) trebuia sa vina in maxim 6 saptamani, adica cel tarziu in 15 Septembrie, iar cel pentru stabilirea unui record nou (categorie noua), cel pe care il asteptau de fapt cei de la EcoStuff, trebuia sa vina in maxim 12 saptamani, adica in 27 Octombrie. Organizatorii au primit insa raspunsul dupa aproape 15 saptamani, in 12 Noiembrie. In plus au fost primite doua e-mail-uri total diferite, unul dintre ele referitor la proiectul cu.podu, dar celalalt, venit cu 3 minute inainte de la acelasi reprezentant GWR, se referea la un proiect realizat din… paie, mai spun reprezentantii EcoStuff. EcoStuff nu a platit cei 6000 de euro pentru a aduce un reprezentant GWR in Timisoara. Voluntarii EcoStuff au intentionat sa construiasca cel mai mare pod din pet-uri din lume si in opinia lor au reusit. Detalii pe tion.ro

bega cartea recordurilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1291 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007524 (s)