News Flash:

DESCOPERIREA care i-a SOCAT pe astronomi

4 Noiembrie 2014
1553 Vizualizari | 0 Comentarii
Intr-un sistem solar binar (cu doua stele), astronomii au descoperit o structura nemaivazuta: sistemul are nu un disc protoplanetar, asa cum au multe dintre sistemele solare cunoscute, ci doua discuri de materie din care se formeaza planete, iar intre cele doua exista un flux continuu de materie.

Descoperirea a fost facuta de astronomii de la Laboratorul de Astrofizica dinBordeaux si de la Centrul National de Cercetare Stiintifica din Franta, cu ajutorul telescopului ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), rezultale fiind publicate in jurnalul Nature.

In sistemul solar binar GG Tau-A, aflat la 460 de ani-lumina de Pamant, in constelatia Taurul, exista, in jurul stelelor, doua discuri concentrice de materie din care se formeaza planetele, iar din discul exterior se transfera continuu materie in cel interior, care, fara acest aport permanent, si-ar fi epuizat de multa vreme resursele.

Simularile computerizate prezisesera existenta  acestui transfer de materie prin golul dintre cele doua discuri protoplanetare concentrice, dar acum au fost observate, pentru prima oara, in acest gol, mase de gaz in care confirma faptul ca discul interior supravietuieste pe seama celui exterior.

Descoperirea poate avea implicatii majore pentru formarea planetelor, spun cercetatorii.

Planetele se formeaza din resturile de material ramase dupa nasterea stelelor, resturi care alcatuiesc, in jurul stelei, un nor de materie numit disc protoplanetar ; e un proces foarte lent si necesita existenta unui disc protoplanetar durabil in timp, pentru a-l sustine.

Daca si in alte sisteme cu mai multe stele au loc fenomene de “realimentare” similare celui observat in sistemul GG Tau-A, acest lucru ar putea explica frecventa mare cu care sunt descoperite planete in sistemele binare.

In prima faza, cautarea exoplanetelor s-a concentrat asupra sistemelor cu o singura stea, cum este si sistemul nostru solar, dar ulterior s-a constatat ca o mare parte dintre exoplanetele gigantice se gasesc in sisteme binare, orbitand in jurul unei perechi de stele.

Acum, cercetatorii au inceput sa investigheze posibilitatea ca lucrurile sa fie si mai complicate - ca unele planete sa orbiteze in jurul unor stele individuale din sistemele solare multiple. In aceste sisteme, jocul de influente gravitationale dintre diferitele obiecte spatiale este mai complex si face dificila explicarea modului in care iau nastere planetele din ele, dar noua descoperire arata ca ar putea exista mecanisme specifice, inca putin cunoscute, prin care sa se poata forma planete si in asemenea sisteme, in ciuda dinamicii lor complicate. Wow.bzi.ro

sistem solar astronomii structura nemaivazuta materie bordeaux pamant
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1235 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006417 (s)