News Flash:

Dermatita saboreica, o boala inselatoare. Iata cum putem sa o tratam

25 Iunie 2018
2381 Vizualizari | 0 Comentarii
dermatita seboreica mare

Dermatita seboreica nu este doar o inflamatie a pielii, ea se caracterizeaza prin formarea de scuame galbui si uleioase pe scalp si in alte zone paroase ale corpului, pe fata, in regiunea genitala, sub sani, in pliurile cutanate de pe laturile nasului, in interiorul si in spatele urechilor.

Boala poate aparea si la adulti si la copii. Este frecvent intalnita la pacientii care au SIDA si este agravata de stres. La adulti boala este asociata cu blocajul glandelor sebacee, iar la sugari cu deficitul de biotina. Cea mai usoara forma a acestei boli din spectrul ei de manifestari este matreata care nu este contagioasa.

De cele mai multe ori, pacientii mostenesc aceasta stare seboreica care reprezinta o activitate crescuta a glandelor sebacee - inteleasa mai simplu prin termenul de scalp sau ten gras, sau cu tendinta de ingrasare. Boala mai este produsa si de ciuperca Malassezia furfur - care se hraneste cu grasimea pielii, cu sebum si duce la o descuamare accentuata a pielii capului.

Solutii pentru dermatita seboreica a scalpului

La nivelul scalpului grasimea opreste eliminarea celulelor moarte si astfel acestea se prezinta sub forma unor inestetici fulgi de matreata. Desi este o afectiune ereditara exista o serie de factori care contribuie la declansarea ei: oboseala, stresul, samponul necorespunzator sau spalatul foarte rar al pielii, tenul gras, acneea, obezitatea si conditiile meteorologice externe. De asemenea exista si o serie de boli care pot fi asociate cu dermatita seboreica: afectiunile neurologice, traumele la cap, accidentele vasculare cerebrale, virusul HIV. Aceasta boala poate provoca mancarime sau nu, daca persoana se scarpina excesiv isi poate provoca zgaraieturi, inflamatii, infectii usoare sau chiar sangerari.

Dermatita seboreica cuprinde si leziuni cutanate, zone pe piele de culoare alba sau galbuie, mancarime, cruste, roseata usoara si caderea parului. Diagnosticul poate fi pus foarte usor de catre un medic prin observarea si localizarea leziunilor cutanate. Uneori se pot recolta bucatele de piele prin razuire, pentru a se face studiul la microscop.

Tratamentul consta in injectii cu corticosteroizi, mai ales in cazuri mai grave. Pacientii care au aceasta boala au de obicei dificultati in metabolizarea acizilor grasi. De aceea ei vor urma un tratament cu vitamina A, B, E si zinc. Aceste vitamine vor ajuta la vindecarea pielii si contribuie la ameliorarea uscaciunii si pruritului. Matreata trebuie exfoliata cu degetele, apoi folosit un sampon antimatreata si efectuata o clatire cu apa. In cazuri grave se prescriu sampoane sau anumite lotiuni care contin ketoconazol, seleniu sau corticosteroizi.

Dermatita seboreica se poate ameliora in timpul verii daca se fac activitati in aer liber. La copii se maseaza scalpul cu degetele sau cu o perie moale pentru a desface crustele si a imbunatati circulatia la nivelul capului. Copilul trebuie sa stea la soare dupa ce capul a fost spalat cu un sampon delicat. De asemenea, este indicat ca parul copilului sa fie periat de mai multe ori in timpul zilei.

Ce boli pot prevesti acneea si dermatita atopica

Cand crustele sunt o problema continua si creaza disconfort, cand apar si zgaraieturi din cauza mancarimilor se apeleaza la un medic care va prescrie o lotiune ce trebuie aplicata pe scalp de mai multe ori pe zi. Unguentele cu musetel si galbenele sunt eficiente in tratamentul dermatitei. De asemenea, tehnicile de relaxare de tip yoga ajuta prin faptul ca inlatura stresul.


meteorologice dermatita seboreica crustele
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1337 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004914 (s)