News Flash:

Deputatii Iulian Iancu si Lucian Sova, urmariti penal in dosarul lui Toni Grebla

23 Ianuarie 2015
1464 Vizualizari | 0 Comentarii
lucian sova
Deputatii PSD Iulian Iancu si Lucian Sova au fost pusi sub urmarire penala de catre procurorii anticoruptie in dosarul in care este acuzat si Toni Grebla, judecator la Curtea Constitutionala.
Potrivit unui comunicat al DNA remis joi AGERPRES, Iulian Iancu, deputat si membru al Consiliului National al PSD, este acuzat de savarsirea infractiunii de folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.
De aceeasi infractiune este acuzat si Lucian Sova, deputat si vicepresedinte al organizatiei PSD Bacau.
Cei doi au fost chemati joi la DNA, insa Iulian Iancu a negat in fata jurnalistilor ca ar avea vreo legatura cu Toni Grebla.
''Domnul Grebla a fost senator PSD. Am avut tangente cum a avut orice alta persoana. (...) Aici s-au lamurit aspectele legate de transportul membrilor de partid din Bacau la Bucuresti. Procurorii mi-au spus ca s-au lamurit si ca nu exista asupra mea suspiciuni'', declara Iulian Iancu.
DNA sustine ca Iulian Iancu si Lucian Sova, folosindu-se de functiile de conducere in partid, in perioada octombrie — noiembrie 2012, au intervenit pe langa Horian Hahaianu, director in cadrul Transelectrica, pentru ca acesta, prin influenta pe care o avea asupra managementului SC Energomontaj IEA — Sucursala Bucuresti SA (agent economic care deruleaza activitati comerciale cu CNTEE Transelectrica SA), sa suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de SC Transmoldova SRL Onesti pentru organizatia Bacau a PSD, cu prilejul desfasurarii, in data de 17 octombrie 2012, a unei deplasari electorale la Bucuresti (Bacau — Bucuresti si retur), tarifele de piata practicate de societatea de transport fiind de 80 lei/persoana transportata.
A rezultat ca transportatorul Transmoldova SRL Onesti a facturat servicii de transport in cuantum de 10.000 lei cu TVA.
In acelasi sens, Iulian Iancu i-a solicitat lui Horia Hahaianu sa-l sprijine in finantarea unui monument in judetul Bacau, comuna Lipova, activitate care a fost asumata de catre deputat.
Demersul a avut drept scop promovarea politica atat a lui Iancu Iulian, cat si a organizatiei Bacau a PSD.
DNA mai arata ca, in schimb, Iancu Iulian i-a promis sprijin pe viitor lui Horia Hahaianu pentru obtinerea unor functii in cazul in care, in decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei.
De asemenea, Ion Bircina (despre care Toni Grebla afirma ca este finul lui) i-a "imprumutat" o suma importanta de bani lui Horia Hahaianu, insa acesta nu putea sa-i returneze imprumutul.
Pe de alta parte, Horia Hahaianu isi justifica imposibilitatea restituirii imprumutului pe considerentul ca o alta persoana (camatar) facea presiuni asupra sa pentru restituirea unui alt imprumut.
In aceasta imprejurare, Ion Bircina s-a angajat sa medieze fata de celalalt creditor amanarea platii imprumutului de catre Horia Hahaianu prin invocarea neplatii propriului "imprumut".
Din declaratia de avere a directorului general Horia Hahaianu rezulta ca acesta, desi are datorii foarte mari la banci, de peste 100.000 euro, nu a declarat datorii catre persoane fizice (deci nici catre Ion Bircina si nici catre celalalt creditor), singurele datorii la persoane fizice fiind fata de o ruda a sa, cu suma de circa 85.000 euro.
In schimbul acestor foloase necuvenite, Horia Hahaianu, de la nivelul functiei de director general al Transelectrica SA, a sprijinit o firma controlata de Ion Bircina pentru ca aceasta sa obtina, in asociere, un contract de achizitii, Hahaianu influentand criteriile de adjudecare prin nota nr.3575/01.02.2012.
De asemenea, in baza aceleiasi relatii cu Hahaianu, Ion Bircina a obtinut pentru o alta firma a sa un contract cu Transelectrica avand ca obiect colectarea selectiva a deseurilor — eliminarea si valorificarea deseurilor reciclabile de la centrele de exploatare si de la sediul CNTEE Transelectrica.
In acelasi dosar au mai fost pusi sub acuzare Ion Bircina, administrator al mai multor societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta, constituirea unui grup infractional organizat, dare de mita; Constantin Bartolomeu Savoiu, Victor Dolghi, cetatean din Republica Moldova, Horia Hahaianu, director in cadrul Transelectrica.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1213 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006476 (s)