News Flash:

Depresia parintilor poate ucide copiii

20 August 2018
736 Vizualizari | 0 Comentarii
Depresia parintilor

Doi parinti din zece sufera de depresie. Sunt cifrele ingrijoratoare din tara noastra care arata exact cum traiesc parintii din Romania. Indiferent de stadiul bolii, cei mai afectati de aceasta tulburare nu sunt adultii, ci copiii care traiesc sub acelasi acoperis cu ei. Li se poate schimba comportamentul, pot aparea episoade de violenta si chiar pot ajunge si ei sa aiba depresie. Legea, insa, nu ii ajuta. Parintii depresivi sunt considerati apti sa aiba grija de copii, iar autoritatile nu intervin decat in cazul unor boli mintale mai grave.

Trei copii nu mai sunt pentru ca mama lor, in plin episod depresiv, a sarit in fata trenului in brate si de mana cu ei. Copii care n-au inteles nimic din ce se intampla. Si, cel mai probabil, nici nu au banuit.

Aceiasi trei copii ar fi putut sa mai fie si azi daca s-ar fi inamplat cateva lucruri simple. In primul rand, daca depresia ar fi inteleasa, abordata si tratata cu seriozitatea pe care o impune. Asta presupune nu doar ingrijirea cu mare atentie a pacientului, ci si monitorizarea si protejarea copilului sau copiilor sai. De catre celalalt parinte sau chiar de catre autoritati.

Mihaela Dinu, Asociatia "Salvati Copiii": „Autoritatile ar trebuie sa ii aiba in vizor, sa vada daca acei copii au parte de sprijin din partea altor rude. Asta ar fi foarte bine si de dorit. Ce am evita astfel? Am evita raspandirea depresiei, care oricum este boala secolului si statisticile ne spun ca ea creste.”

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Directiile de Asistenta Sociala ar trebui sa se autosesizeze. Din pacate, acest lucru nu se intampla.”

Si asta pentru ca, potrivit legii, directiile pentru protectia copilului pot interveni doar cand vine vorba despre boli mintale considerate mai grave, cum ar fi schizofrenia.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Depresia e printre cele mai invalidante boli pe care o persoana le poate trai. In fapt, in studii este a doua mare cauza de dizabilitate din lume la momentul de fata.”

Depresia nu este deloc un rasfat, moft ori capriciu. Nu are nicio legtura cu "o zi proasta care trece"!

Mihaela Miroiu, politolog: „O stare de disperare uriasa in care nu mai stiai ce sa faci cu tine. Singurul lucru pe care mi-l doream era sa dispar. Sa dispar! Sau sa dorm incat sa nu mai stiu pe ce lume traiesc. Și povestea asta a tinut cinci saptamani. Am ajuns aproape la autodistrugere prin infometare si lipsa de somn pentru ca nu am avut cultura generala sa recunosc ca asta-i o boala.”

In Romania, zeci de mii de copii cresc in familii cu unul sau ambii parinti depresivi. Iar cauzele sunt multiple: fie vorbim de lispuri materiale, fie despre certuri in familie sau esecuri profesionale.

Alfred Bulai, sociolog: „Cu siguranta, copilul poate sa aiba imense probleme. Ideea este ca ar trebui o comunitate, prin toate structurile sale, inclusiv cele ale statului, dar si ale comunitatii ca atare, care sa sesizeze aceste situatii si sa se poata interveni din timp.”

Mihaela Dinu, Asociatia "Salvati Copiii": „ Pot reprezenta un pericol in momentul in care depresia este in faze avansate, cand nu isi iau tratamentul, cand nu mai sunt functionali. Cum ar putea deveni atunci un pericol? Ce s-ar putea intampla cu cei mici? Nu ar putea fi constienti de repercursiunile comportamentelor lor asupra copiilor. Putem vorbi si despre o eventuala violenta? Da. Putem vorbi violenta, de episoade de agresivitate.”

Conform estimarilor, unul din 10 romani sufera de depresie. Asta inseamna ca, in momentul de fata, in Romania exista aproximativ doua milioane de oameni care sufera de boala secolului. Mai grav este ca jumatate din ei nici macar nu stiu ce au. Stiu doar ca doar ca, deseori, ar vrea sa moara, sa scape de tot. Dintre cei care stiu de ce sufera, mai putin de o treime se trateaza.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006284 (s)