News Flash:

Delta Banatului, tot mai atractiva pentru turisti

16 Iulie 2014
2966 Vizualizari | 0 Comentarii
Judetul Timis incepe sa devina tot mai atractiv pentru turisti, pentru prima data in ultimii 25 de ani inregistrandu-se cresteri ale numarului celor inregistrati sau cazati in unitatile de primire turistica, una dintre atractii fiind Rezervatia Ornitologica de la Satchinez, supranumita 'Delta Banatului', un adevarat paradis secular al pasarilor.
In urma cu mai bine de doua sute de ani, intreaga campie joasa a Banatului era inmlastinata din cauza inundatiilor periodice si frecventelor schimbari ale cursurilor de apa, mediu prielnic pasarilor acvatice, care, prin numar si diversitatea speciilor, stapaneau mlastinile. 
Legenda spune ca localitatea Satchinez este locul de obarsie al lui Pavel Chinezu, comite al Timisoarei, renumit conducator de osti al lui Matei Corvin. Mlastinile se alimenteaza de la numeroasele izvoare care se aduna intr-o vale larga a Ierului, unde formeaza un lant de balti, cu ostroave si peninsule, pe care cresc in voie paduri de stuf, gravate pe alocuri cu specii de plop si salcam, decorate cu perdele de liane. 
Andrei Kiss, doctor in stiinte biologice, seful Sectiei de Stiintele Naturii a Muzeului Banatului din Timisoara, a declarat pentru AGERPRES ca pe parcursul studiilor sale a reusit sa identifice cinci specii de pasari sedentare, 55 de specii de pasari oaspeti de vara, 36 de specii de pasari de pasaj si 17 specii de pasari oaspeti de iarna. 
Mai mult de jumatate din speciile de pasari cunoscute in Romania pot fi vazute si in aria restransa de 104 hectare a Rezervatiei Ornitologice de la Satchinez, unele dintre ele fiind declarate monument al naturii.
'Printre 'perlele' Deltei Banatului, care cuibaresc in zona si pot fi admirate de vizitatori tot timpul, se regasesc egreta mica, egreta mare, starcul galben, cormoranul mic, cataliga, toate monumente ale naturii, starcul de noapte, buhaiul de balta, starcul pitic, starcul rosu, starcul cenusiu, corcodelul pitic, corcodelul mare, rata salbatica, gainusa de balta, lisite, carstelul-de-apa, crestetul pestrit, nagatul, chirighita, boicusul sau codobatura-cap-negru si altele. Dintre rapitoare, heretele de stuf, vanturelul de seara, vinderelul rosu, soimul randunelelor, ciuful de campie si cucuveaua. Alaturi de ele vietuiesc in armonie rate si gaste salbatice, cocori si pasari cantatoare', a spus Andrei Kiss.
Prefectul Eugen Dogariu sustine ca numarul de turisti care viziteaza judetul Timis a inceput sa creasca in ultimul timp, dovada fiind indicele de utilizare neta a locurilor de cazare.
Aflata la circa 28 de kilometri de Timisoara, 'Delta Banatului' a intrat in atentia oficialilor pentru a fi protejata si exploatata turistic mai eficient. In urma cu mai bine de zece ani s-au investit 127.000 de euro printr-un program european pentru refacerea si conservarea mlastinilor din zona. 
Primaria Satchinez ar vrea sa faca mai mult pentru vizibilizarea rezervatiei, dar nu sunt bani: un drum asfaltat din comuna pana la mlastini, o pista pentru biciclete, cateva observatoare din lemn, acoperite, care sa ofere posibilitatea unei vederi panoramice a arealului, si un foisor in care sa poata sta vizitatorii si sa serveasca o gustare.
Cei mai avantajati de unicitatea rezervatiei ar trebui sa fie copiii, pentru care ar fi necesar sa se organizeze excursii scolare si sa se tina chiar ore deschise de biologie. AGERPRES

judetul timis stapaneau mlastinile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1390 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007675 (s)