News Flash:

Decizie importanta luata de primarul municipiului Oradea

29 Iulie 2016
1071 Vizualizari | 0 Comentarii
primaria oradea
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat pentru AGERPRES, ca asteapta publicarea in Monitorul Oficial a legii privind fatadele, promulgata de presedintele Klaus Iohannis, pentru ca Primaria sa poata ajuta asociatiile de proprietari sa renoveze cat mai multe cladiri din centrul istoric al municipiului. 
'Imediat ce legea va fi publicata in Monitorul Oficial, noi vom putea imprumuta si pe cei care au proprietati care nu sunt monument istoric. Unde nu avem baza legala, nu putem interveni. Vom avea astfel posibilitatea sa le acordam imprumuturi tuturor, practic, proprietarilor din zona centrala,' a declarat, pentru AGERPRES, primarul Ilie Bolojan. 
El a mentionat ca administratia locala va uzita de doua parghii: cea coercitiva, supraimpozitarea, pentru cei care nu intentioneaza sa demareze procesul de reabilitare si cea stimulativa, prin imprumuturi si scutirea de impozitul pe cladire. 
'Sunt convins ca cele doua parghii, aplicate consecvent si simultan, vor duce la un ritm de grabire. Dar oricum, va creste zi de zi. Pentru ca deja incep sa ne vina banii pe care i-am imprumutat. In anii urmatori, trebuie sa finalizam de reabilitat axa principala a orasului, adica Piata Unirii, Piata Ferdinand, strada pietonala Republicii. Tinand cont ca sunt proprietari persoane fizice, juridice, unele cladiri au probleme de proprietate, dar si de rezistenta, va fi un efort considerabil,' a precizat Bolojan. 
Primaria Oradea deruleaza, de mai multi, un program de reabilitare a fatadelor cladirilor de patrimoniu din centrul municipiului Oradea, singurul oras din tara inclus in Reteaua Art Nouveau, pentru cladirile sala in stil Secession. 
An dupa an, cel putin cate doua cladiri emblematice monumente istorice de arhitectura, clasificate, intra in zestrea renovata a orasului. Multe fatade ale unor palate sunt restaurate fie de proprietari, fie printr-un parteneriat public-privat, in care primaria oradeana joaca un rol primordial. 
Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de promulgare a legii referitoare la renovarea fatadelor cladirilor istorice, aflate in proprietate privata, cu bani de la primarie, care ar urma sa fie recuperati in cel mult zece ani. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004913 (s)