News Flash:

De ce ti-e somn dupa ce dormi un weekend intreg. Ce se intampla cu organismul tau in timpul noptii, la fiecare 90 minute

20 Aprilie 2018
986 Vizualizari | 0 Comentarii
somn

Dupa o saptamana de munca, orice om isi doreste sa doarma cat mai mult in weekend.

De ce ti-e somn dupa ce dormi un weekend intreg. Cu toate ca sunt oameni care prefera sa doarma mult cand au liber, acestia sunt si mai obositi la inceput de saptamana. Specialistii au aflat de ce te simti mai obosit cand dormi mai mult.

O sursa comuna de „inertie a somnului” e confuzia produsa la nivelul creierului tau din cauza perturbarii ritmului circadian, spune W. Christopher Winter, presedinte al departamentului de Neurologie si Medicina Somnului de la Charlottesville si autorul cartii The Sleep Solution.

Cand te trezesti la aceeasi ora, in fiecare zi, corpul tau invata sa fie alert la acele ore. Daca dormi, ratezi momentul cand te trezesti pe deplin. Acest lucru se intampla daca te culci mai tarziu decat ora la care esti obisnuit sa dormi.

Iata si cum Tulburarile de somn afecteaza creierul

Somnul este esential pentru corpul uman. Lipsa de somn poate cauza probleme de memorie, de obezitate si poate slabi sistemul imunitar. In medie, organismul ar trebui sa profite de 7 sau 8 ore de somn pe zi.

De cele mai multe ori, somnul face diferenta intre o zi obositoare si una foarte productiva.

Uneori, sunt suficiente cateva ore de somn in plus pentru a realiza toate activitatile pe care le doriti intr-o zi.

Totusi, pentru cei care au o noapte alba sau carora li se intampla sa nu poata dormi, cercetatorii au efectuat studii pe mai multe persoane si au publicat efectele secundare asupra corpului uman, iar cateva dintre acestea sunt:

Pierderea de memorie

Hipocampul este o parte a creierului care joaca un rol central in memorie. Hipocampul face parte din primele structuri atinse de boala Alzheimer, ceea ce explica problemele memoriei si ale dezorientarii.

Dupa opinia cercetatorilor, in timpul somnului, creierul reia tot ceea ce se petrece in timpul zilei pentru ca informatiile cele mai importante sa nu fie uitate. In consecinta, lipsa de somn poate cauza tulburari de memorie.

Amintirile fictive/false

O noapte fara somn poate perturba serios functionarea hipocampului, cortexul prefrontal (functiile cognitive) si lobul parietal (integrarea informatiilor). Un studiu a demonstrat ca persoanele carora le lipseste somnul au tendinta de a avea amintiri false.

Aceasta se intampla pentru ca informatiile nu sunt pastrate intr-un mod structurat.

Furia

Un studiu recent a demonstrat ca o lipsa sau o pierdere de somn incita oamenii sa se concentreze asupra experientelor negative si sa interpreteze gresit expresiile fetei.

Pe de alta parte, RMN-ul arata legatura dintre amigdala (care provoaca anxietatea) si cortexul prefrontal median care ajuta la pastrarea echilibrului emotional. Deci, atunci cand sunteti privati de somn, creierul nu stabileste aceasta conexiune, iar anxietatea si stresul isi spun cuvantul, deviind in furie.

Nu doar hormonii feminini si supraincarcarea la lucru sunt responsabili de lipsa de umor, ci si lipsa somnului. Dimineata, puteti observa mai multe persoane nervoase in mijloacele de transport in comun decat oameni binedispusi. Studiile numeroase in acest sens afirma ca lipsa de somn creeaza probleme emotionale ca depresia.

Ingustarea cerebrala

Un alt studiu a demonstrat ca adultii perfect sanatosi care nu dorm suficient se intalnesc cu fenomenul numit ingustare cerebrala, la nivelul lobilor frontal, temporal si parietal.

Cercetatorii nu sunt inca siguri daca somnul este cauza principala acestor stramtari sau daca lipsa somnului se asociaza unor alte tulburari. Chiar si o singura noapte nedormita ar putea afecta masa cerebrala.

Tulburarile perceperii limbajului

Lipsa de somn poate perturba functionarea lobului temporal. Acesta din urma joaca un rol esential in timpul procesului de intelegere a limbajului. In consecinta, este foarte activ la persoanele care au avut parte de un somn bun, insa foarte slab in cazul persoanelor la care somnul lipseste.

Inteligenta afectata

Dupa o noapte alba, unele fraze cu dublu sens sau inteligente pot sa va scape. De fapt, pierderea somnului altereaza procesul cognitiv si provoaca gandirea divergenta.

Aceasta inseamna ca persoana nu gandeste intr-o modalitate lineara, ci vede lucrurile diferit si schimba subiectul de mai multe ori in timpul unei conversatii normale.

In acest tip de situatie, cercetatorii au explicat ca activitatea girusului (circumvolutiunii) frontal inferior (ce detine rol in intelegerea limbajului) mareste si inlocuieste functia cognitiva prin gandirea divergenta.

Judecatile afectate

Lipsa de somn genereaza o activitate diminuata la nivelul lobului frontal. Acesta din urma joaca un rol foarte important in timpul luarii de decizii si in timpul detectarii pericolului.

Aceste doua schimbari neuronale incita persoana sa aiba anumite judecati gresite si sa aiba o pofta mai mare de a manca, de a dansa sau de a rade dintr-odata.

Surse: ciao.ro, sfatulmedicului.ro


furia ingustarea cerebrala inteligenta afectata judecatile afectate
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1160 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005577 (s)