News Flash:

De ce mor oamenii in jurul zilei de nastere? Stela Popescu a decedat chiar inainte de a implini 82 de ani. Explicatia cercetatorilor

27 Noiembrie 2017
1068 Vizualizari | 0 Comentarii
Stela Popescu

Stela Popescu a fost gasita moarta in curtea casei, joi, pe 23 noiembrie, iar luna viitoare urma sa implineasca onorabila varsta de 82 de ani. Cercetatorii au constatat ca cele mai multe decese se intampla in jurul zilei de nastere. Zilele de nastere sunt un prilej de sarbatoare, insa, dupa o anumita varsta, unii oameni nu se mai bucura de propria aniversare.

Dar oamenii de stiinta spun ca nu tristetea provocata de imbatranire, pe care o simtim in apropierea zilelor de nastere, e problema cea mai mare. Noi cercetari vin sa demonstreze ca in astfel de zile avem cu 14% mai multe sanse sa murim decat in alte zile. Pentru a explica fenomenul oamenii de stiinta au emis mai multe ipoteze, printre care cea a "amanarii", potrivit descopera.ro.

Conform acestei ipoteze, este posibil ca oamenii foarte bolnavi sa se straduiasca sa traiasca pana dupa ziua lor pentru a-si atinge un prag de varsta. In cazul atacurilor de cord si al celor cerebrale, stresul pare sa fie factorul declansator. Studiul sugereaza ca nivelul stresului creste in aproprierea zilei de nastere, mai ales in randul persoanelor in varsta. De asemenea, rapoartele arata ca multe dintre internarile in spital, pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, au loc in preajma aniversarilor.

Este ultimul lucru la care vrem sa ne gandim si unicul de care nu putem scapa. Moartea este singura certitudine pe care o avem si singura finalitate pe care n-o putem controla. De aceea, oamenii au fost mereu fascinati de ea si au cautat raspunsuri cu privire la moarte – „marea trecere”.

Unii le cauta in religie, altii in stiinta, insa nimeni nu ramane nepasator cand vine vorba de moarte. In cele ce urmeaza iti prezentam 8 curiozitati despre moarte. Probabil vei decoperi ca unele sunt de-a dreptul surprinzatoare. Un trib de tigani din India petrece la inmormantare si tine doliu la botez

Tribul Satiyaa, din India, este format dintr-un grup de 24 de familii, raspandite pe teritoriul statului Rajasthan. Acesti oameni traiesc in adaposturi temporare situate langa drumuri, se hranesc cu ce apuca si se intretin din prostitutie. Refuza sa se integreze in societate, au obiceiuri considerate ciudate, dar si o conceptie iedita despre moarte.

La membrii tribului Satiyaa, ritualurile funerare sunt motiv de bucurie si celebrare. Cand cineva moare, membrii tribului se imbraca in haine noi si se pregatesc de petrecere. De obicei, il conduc pe cel decedat pe ultimul drum dansand si batand tobele.
Apoi, urmeaza incinerarea cadavrului, care dureaza cateva ore bune. In tot acest timp, cei ramasi in urma sarbatoresc band alcool si dansand. Cei din tribul Satiyaa celebreaza moartea deoarece ea elibereaza sufletul din inchisoarea trupului, spre deosebire de nastere, care este vazuta ca intemnitarea sufletelor pacatoase de catre divinitate.

Curiozitati despre moarte – Crucificarea se practica in continuare

O metoda de executie practicata in vremurile biblice, crucificarea nu a disparut cu totul nici astazi. Ea este inca practicata in Sudan si in Arabia Saudita, lumea musulmana aplicand cele mai brutale pedepse cu moartea. In anii 2000, mai multi oameni au fost executati prin crucificare in Arabia Saudita (desi unii dintre ei au fost decapitati inainte). Un caz celebru s-a petrecut in 2012 si l-a avut ca personaj central pe Ali Mohammed Baqir al-Nimr. Tanarul de doar 17 ani a fost arestat in timpul revoltelor din Primavara Araba, iar in mai 2014 a fost condamnat la moarte prin decapitate si crucificare.

De asemenea, codul penal din Sudan, bazat pe interpretarea guvernului a legii islamice, prevede si acum executiile urmate de crucificare. Crucificarea este o pedeapsa legala inclusiv in Emiratele Arabe Unite.

In Indonezia, copiii morti sunt absorbiti de copaci

Locuitorii insulei Tana Toraja, din Indonezia, au o conceptie aparte despre moarte. Ritualurile funerare ale micii comunitati urmeza traditii vechi de milenii. Pe insula, inmormantarile sunt evenimente importante si pot dura pana la o saptamana. In tot acest timp, au loc diverse procesiuni care-l au in centru pe cel decedat. O atentie deosebita o primesc, insa, copiii care mor inainte sa le dea dintii.
Conform traditiei, familia face o gaura in trunchiul unui copac si depune in orificiu trupul micutului. Incet, copacul creste in jurul corpului si il absoarbe, facandu-l „una cu natura”.

Se stie ca animalele au un al saselea simt cand vine vorba despre moarte. Un caz celebru este cel al motanului Oscar, al carui instinct nu dadea niciodata gres. Oscar se aciuase la un centru de batrani din statul american Rhode Island si a reusit sa prezica moartea a 50 de persoane intr-un interval de 5 ani. De obicei antisocial, Oscar isi schimba brusc comportamentul atunci cand simtea moartea, lipindu-se de cei care urmau isi dea sfarsitul si petrecand in apropierea lor utimele ore de viata.

Daca nu era lasat sa intre intr-un salon, motanul zgaria si mieuna la usa pana cineva ii deschidea. Dandu-si seama de extraordinara abilitate a motanului, asistentele obisnuiau sa-l puna pe patul unei persoane pe care o credeau muribunda. De multe ori, Oscar parasea patul si isi alegea brusc un alt „tovaras”. Surprins de abilitatile lui Oscar, dr. David Dosa, geriatru si profesor la Universitatea Brown, a publicat un articol despre motan in New England Journal of Medicine.

Cel mai mare cimitir in aer liber este pe Everest

Drumul spre varful Everest este extrem de periculos. Frigul, nivelul scazut de oxigen, accidentele si avalansele sunt pericole care-i pandesc la tot pasul pe cei care se incumeta sa urce spre varf. Unii reusesc sa se fereasca de ele si ajung acolo unde-si doresc, altii – din pacate – nu sunt atat de norocosi. Astfel, drumul spre varf este presarat de cadavrele inghetate ale tuturor temerarilor care si-au gasit sfarsitul incercand sa-si depaseasca limitele.

Peste 200 de cadavre se afla inca pe munte, prinse in gheata. Unul dintre cele mai celebre trupuri este cel al lui George Mallory, despre care se crede ca a ajuns pe varf in 1924, cu 31 de ani inaintea celui creditat cu aceasta performanta, Edmund Hillary. Trupul lui Mallory a fost descoperit in 1999, la 70 de ani de la ascensiune. Unul dintre motivele pentru care trupurile sunt lasate acolo este costul foarte ridicat al coborarii unui decedat de pe munte. O astfel de operatiune costa aproximativ 30.000 de dolari, astfel ca multe familii aleg sa lase trupurile alpinistilor pe muntele pe care au incercat sa-l cucereasca.

Curiozitati despre moarte – Dezbracarea paradoxala

Inainte sa moara de hipotermie, unii oameni simt ca se incing si incep sa-si dea jos hainele. Fenomenul se numeste „dezbracare paradoxala” si are doua posibile explicatii. Una este aceea ca hipotalamusul, care contribuie la reglarea temperaturii corpului uman, incepe sa functioneze prost din cauza frigului. A doua explicatie este ca muschii care contracta vasele de sange periferice obosesc si se relaxeaza. Din aceasta cauza, extremitatile primesc brusc o cantitate mare de sange, iar persoana in cauza simte ca ii este foarte cald.

Conform statisticilor, intre 25% si 50% dintre mortile cauzate de hipotermie sunt cauzate de dezbracarea paradoxala. Din cauza frigului, victimele devin confuze si dezorientate si ajung sa-si dea jos hainele, sub impresia se incing.

Experienta mortii prin inec in apa sarata difera de inecul in apa dulce

Dureaza mai mult sa te ineci in apa sarata iar substanta salina face ca plasma din sange sa fie eliberata in plamani. Cu alte cuvinte, te ineci in lichidele propriului tau corp. Pe langa faptul ca iti umple plamanii (ceea ce face imposibila respiratia), apa mai are si alte efecte. Apa dulce este hipotonica, ceea ce inseamna ca are o presiune osmotica mai mica decat fluidele corpului uman.

Aceasta face ca celulele sangelui sa absoarba apa prin membrana. Cresterea nivelului de lichid dilueaza plasma si electrolitii, ceea ce, la randul sau, cauzeaza umflarea si spargerea celulelor. Apa sarata, in schimb, este hipertonica, adica presiunea osmotica este mai mare decat cea din fluidele corporale. Din acest motiv, plasma din sange iese prin peretii celulelor, cauzand umplerea sacilor alveolari din plamani cu fluide si blocarea schimbului de gaze. Practic, te ineci cu lichidele din corp.

Citeste si

Cel mai mare regret al unui muribund este ca a muncit prea mult

Bronnie Ware, o sora medicala care a ingrijit pacienti muribunzi, a intocmit o statistica a regretelor exprimate de oameni aflati la finalul vietii. Potrivit listei, unul dintre cele mai frecvente regrete a fost exprimat in termenii urmatori: „Imi doresc sa fi avut curajul sa fac exact ceea ce imi doream.” Regretul intalnit cel mai frecvent la barbati (aproape la toti pacientii) a fost urmatorul: „Imi doresc sa nu fi muncit atat de mult.”

Printre celelalte regrete exprimate frecvent s-au numarat lipsa curajului de a-si exprima adevaratele sentimente fata de alti oameni, intreruperea legaturilor cu prietenii si piedicile autoimpuse in calea fericirii.


stela popescu catre divinitate
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1223 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006974 (s)