News Flash:

De ce le dor sanii pe femei?

22 Ianuarie 2016
1826 Vizualizari | 0 Comentarii
cancer mamar
Aproape 70% dintre femei au dureri de sani (mastalgia). Iata cate tipuri de dureri de sani exista si care sunt cauzele acestora.

De ce apar durerile de sani

Durerile la nivelul sanilor pot sa apara intr-unul sau in ambii sani ori in regiunea axilei. Severitatea durerilor de san variaza de la femeie la femeie, si aproximativ 15% dintre femei au nevoie de tratament medical. Desi durerea de san nu este asociata direct cu cancerul de san, femeile care prezinta anomalii ale sanului, inclusiv dureri de sani, ar trebui sa consulte medicul

Dureri de sani ciclice si non-ciclice

Exista doua tipuri principale de dureri de san: ciclice si non-ciclice.

Durerile de sani ciclice sunt legate de felul in care tesutul mamar raspunde la variatiile lunare de estrogen si progesteron. Cu cateva zile inainte de mestruatie, sanii pot fi umflati, durerosi si sa prezinte noduli. Durerile de sani se incheie odata cu finalizarea menstruatiei. Media de varsta a femeilor care au dureri de sani ciclice este de 34 de ani. Acestea pot sa dureze cativa ani, dar, in general, inceteaza dupa menopauza.

Desi durerile de sani ciclice sunt, de obicei legate de menstruatie, stresul poate afecta, de asemenea, nivelul hormonilor si, in acest fel, determina aparitia durerilor de sani. 

La fel, activitatea fizica, ridicarea de greutati, utilizarea prelungita a bratelor pot sa determine dureri de sani (prin inflamarea muschilor pectorali).

Cum iti ingrijesti sanii

Durerile de sani non-ciclice sunt mai putin frecvente si nu sunt legate de menstruatie. Durerile de sani non-ciclice sunt mai frecvente la femeile intre 40 si 50 de ani si, de obicei, se manifesta prin durere intr-un anumit punct al sanului. Sunt puse in legatura cu leziuni anterioare ale sanilor sau efectuarea unei biopsii. Au mai fost puse in legatura cu un stil de viata nesanatos. Daca suferi de dureri de sani non-ciclice trebuie sa consulti medicul pentru ca pot sa anunte o infectie, o tumora  benigna sau maligna. 

In toate aceste cazuri este obligatoriu sa stii cum iti autoexaminezi sanii!

Factori care determina aparitia durerilor de sani

Pilulele contraceptive orale;

Terapia de substitutie hormonala (metoda prin care sunt furnizati organismului hormoni sintetici, in cazul in care sunt constatate dezechilibre si niveluri scazute de hormoni). O metoda folosita mai ales la menopauza cand organismul nu mai poate produce anumiti hormoni.

Crestere in greutate;

Sutiene nepotrivite;

Nodul benign: un nodul duros, dur si mobil la pipait;

Sani mari si grei.


sutiene nepotrivite
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1210 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004449 (s)