News Flash:

De ce este uleiul din seminte de canepa mai sanatos decat uleiul peste

2 Aprilie 2016
375 Vizualizari | 0 Comentarii
uleiuri
Uleiul din seminte de canepa este considerat ca fiind cel mai hranitor uleideoarece acizii sai grasi esentiali (AGE) sunt cei mai apropiati ca structura fata de cel necesar corpului uman. Uleiul de canepa contine omega 3 (acid linolenic),omega 6 (acid linoleic) si omega 9 (acid oleic), dar si vitamina E intr-o cantitate importanta.

Semintele de canepa sunt singura sursa naturala ce contine raportul ideal de acizi grasi esentiali necesar corpului uman care este de aproximativ 3:1 deomega 6 si omega 3, cei mai importanti acizi grasi esentiali. Este raportul optim stabilit de medici; un dezechilibru in acest raport predispune la oboseala si obezitate si duce la accelerarea evidenta a unor boli precum cancerul, diabetul, reumatismul, afectiunile dermatologice si afectiunile cardiovasculare. De aceea se spune despre el ca este un adevarat aliment protector.

Raportat la greutate, semintele de canepa contin 30-35% ulei, din care 80% consta in acizi grasi polinesaturati, acid linoleic (AL - omega-6 in proportie de 60%) si acid linoleic (LNA - omega-3 in proportie de 20%). Acestia sunt compusi mama a unui lung lant de acizi grasi. LNA este transformat in AD (acid docosahexaenoic) si AE (acid eicosapentaenoic). Alti acizi grasi sunt acid linolenic gamma din AL si AD (acid stearidonic din LNA) ce servesc ca intermediari in lungul lant de acizi grasi si hormon-prostaglandine vitale in organism.

Uleiul de peste versus uleiurile vegetale
Uleiul de peste si compozitia sa in omega 3 si omega 6 sunt deja bine cunoscute; de asemenea, se cunoaste rolul "grasimilor inteligente" ca arhitecti ai inteligentei superioare la orice varsta. Unele grasimi nu doar ne sunt de folos ci sunt vitale pentru sanatatea mintala. 

Exista mai multe informatii contradictorii in prezent in ceea ce priveste alimentatia si consumul de ulei de peste versus uleiuri pe baza de plante. Iata cateva motive pentru a alege uleiul de canepa in locul celui de peste:

1. Pestele nu mai este un aliment atat de sanatos
Calitatea apei sau mai bine zis, a mediului de viata al pestilor, se reflecta in calitatea si compozitia uleiului de peste. Poluarea apelor cu mercur, plumb si alte metale grele isi pune amprenta asupra tuturor organismelor vii. Metalele grele nu se metabolizeaza si deci nu se elimina.

2. Nu toate uleiurile de peste sunt create la fel
Cele mai ridicate niveluri de acizi grasi esentiali provin de la somon si ton, insa majoritatea acestor uleiuri sunt facute din astfel de pesti mai ieftini precum macroul si ansoa.

3. Acizii grasi esentiali sunt usor de distrus, mai ales cei semifabricati
Preformatii AE si AD sunt distrusi prin fierbere, toxinele nu sunt.

4. Uleiul de peste si AE nu reprezinta o combinatie ideala pentru inima
AD ofera beneficii cardiovasculare mai mari decat AE.

Deoarece creierul nostru este compus dintr-un lant lung de acizi grasi de tip omega 3, multi sunt de parere ca singura modalitate pentru a-i obtine este de a-i lua din peste, ce contine acest lant lung de grasimi. Surse vegetale, cum ar fi uleiul de seminte de canepa este alcatuit, in principal dintr-un lant mediu de grasimi. 

Totusi cand sunt consumati acizi grasi apartinand unui lant lung de grasimi, trebuie sa fie emulsionati de catre sarurile biliare in intestinul mic inainte de a fi absorbiti in organism. Acizii grasi din lanturi mici si medii sunt absorbiti direct prin intermediul venei porta a ficatului, de unde sunt disponibile imediat organismului.

omega 3 acid linolenic omega 6 acid linoleic omega 9 acid oleic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0898 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018732 (s)