News Flash:

De ce este bine sa mananci dovleac placintar

7 Decembrie 2017
1080 Vizualizari | 0 Comentarii
dovleac placintar

Fie ca il folosim simplu, copt la cuptor, in delicioasa placinta, ca si suc sau in alte retete, dovleacul are proprietati miraculoase pentru sanatate.
Indiferent de tipul de dovleac, puteti folosi de la el atat miezul cat si semintele pentru a trata o multime de probleme de sanatate.

Iata 10 motive pentru care trebuie sa mananci delicatesa toamnei: 
1. Tine tensiunea sub control si previne bolile de inima

Dovleacul are un continut foarte mare de betacaroten, o substanta care are grija de sanatatea sistemului nervos si de cea a pielii.
Cel de-al doilea „ingredient” important pe care il contine dovleacul este potasiul. Acest mineral va energizeaza si tine tensiunea sub control. In plus, continutul bogat in fibre asigura buna functionare a digestiei si previne aparitia bolilor cardiovasculare, a asteniei, cat si a cancerului.

2. Remediu in afectiuni ale vezicii urinare
Semintele de dovleac sunt un remediu excelent in afectiuni ale vezicii urinare si ale prostatei, prin continutul ridicat de zinc.

3. Va scapa de insomnie
Daca vi se intampla des sa nu puteti dormi noaptea, un pahar cu suc de dovleac e cel mai bun remediu.
Toate soiurile de dovleac au efecte usor sedative asupra sistemului nervos si sunt recomandate in dieta astenicilor. Prin consumul a 50 g de seminte prajite pe zi se asigura doza zilnica necesara de magneziu.

4. Ajuta la slabit
100 g de dovleac contin doar 30 de calorii, deci este un aliment bun in cura de slabire, cu conditia sa il pregatiti dietetic.
Pulpa dovleacului are proprietati diuretice, laxative si sedative. Pentru eliminare aretentiei de apa, tratamentul dureaza cinci zile si, in acest interval, trebuie sa consumati un terci gros de dovleac, preparat din 1,5-2,5 kg de pulpa care se fierbe in lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon.

5. Combate costipatia
Pentru combaterea constipatiei e foarte eficient piureul de dovleac – se folosesc 500 g de pulpa de dovleac care se fierbe in apa, apoi se paseaza. In pasta se adauga o parte din lichidul in care a fiert dovleacul si se amesteca.

6. Protejeaza inima si creierul
Datorita cantitatii insemnate insemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modesta de sodiu (2 mg) si putine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protectia impotriva bolilor de inima, cancerului si impotriva disfunctiilor mentale.

7. Excelent detoxifiant
Miezul dovleacului contine o cantitate mare de vitamine A, C si E, eficiente in cura de detoxificare a organismului.
Pentru eliminarea toxinelor, terapia trebuie urmata timp de 10-12 zile. In aceasta perioada se bea cate un pahar cu 100 ml de suc de dovleac in combinatie cu ceai de afin.

8. Poate sa reduca riscul de cancer
Potrivit Insitutului National al Cancerului, la fel ca si camarazii sai portocalii – morcovul si cartoful dulce –, dovleacul contine beta-caroteni antioxidanti, benefici in prevenirea cancerului.
Conform medicilor, alimentele care contin beta-caroteni par sa ajute organsimul in lupta cu cancerul mult mai mult decat un supliment alimentar. De asemenea, semintele de dovleac au fost si ele legate de rezultate benefice in lupta cu anumite tipuri de cancer.

9. Regleaza glicemia
Beta-carotenul are efecte antiinflamatoare si antioxidante, diminuand posibilitatea aparitiei diabetului si regland valoarea glicemiei in sange. Consumul de carotenoizi scade riscul aparitiei hiperglicemiei, dar si al cancerului pulmonar.

10. Alunga astenia de toamna
Toate soiurile de dovleac au efecte usor sedative asupra sistemului nervos si sunt recomandate in dieta astenicilor. Consumand 50 de grame seminte prajite pe zi, ne asiguram 300 miligrame de magneziu, doza zilnica recomandata de terapeuti.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006258 (s)