News Flash:

De ce au oamenii “zvacniri in som” inainte de a adormi

20 Decembrie 2017
977 Vizualizari | 0 Comentarii
somn

O zvacnire in somn este un spasm muscular involuntar care apare atunci cand o persoana adoarme. Fenomenul este denumit stare hipnagogica – perioada de tranzitie dintre starea de veghe si somn.

Spasmele musculare se pot produce spontan sau pot fi induse de stimuli externi precum sunet, lumina etc. Unii oameni raporteaza zgomote hipnotice insotide de halucinatii, vise, senzatie de cadere sau lumini si zgomote puternice care vin din interiorul capului.

Aceste zvacniri in somn sunt destul de frecvente, unele cercetari sugerand ca 60-70% dintre oameni le experimenteaza. Multi indivizi pot avea parte de acestea fara sa stie, deoarece sunt zvacniri care adesea trec neobservate, mai ales daca nu cauzeaza trezirea persoanei. Unii oameni de stiinta considera ca anumiti factori, cum ar fi stresul, anxietatea, oboseala, cofeina si privarea de somn, pot creste frecventa sau severitatea spasmelor. O ipoteza spune ca aceste spasme sunt o parte naturala a tranzitiei corpului de la vigilenta la somn si apar atunci cand nervii “se ratacesc” in timpul procesului.

O alta idee populara ia o abordare mai evolutiva fata de aceste zvacniri, explicand ca sunt un reflex primar antic pentru relaxarea muschilor in timpul aparitiei somnului – creierul interpretand in mod gresit relaxarea ca un semn al unei primate care cade dintr-un copac, cauzand reactia rapida a muschilor.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1299 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005726 (s)