News Flash:

De ce ar fi bine sa dormim intr-o camera racoroasa?

9 Septembrie 2018
844 Vizualizari | 0 Comentarii
somn 1

Desi cei mai multi dintre noi nu stim ce temperatura avem de obicei in dormitor, speciliastii sunt de parere ca acesta este un detaliu important. Medicul Christopher Winter, coordonatorul studiului realizat la Charlottesville Neurology & Sleep Medicine din Statele Unite, sustine ca in dormitor ar trebui sa fie pe timpul noptii o temperatura cuprinsa intre 16 si 20 de grade pentru un somn odihnitor. Daca temperatura depaseste 24 de grade sau scade sub 12 grade, somnul este afectat.

Dar de ce conteaza atat de mult valoarea indicata de termometru? Temperatura corpului oscileaza in mod natural pe parcursul a 24 de ore, cele mai inalte valori inregistrandu-se seara, iar cele mai scazute dimineata, in jurul orei 5. Somnul se instaleaza de obicei atunci cand temperatura corpului scade, prin urmare o camera racoroasa ne va face sa adormim mai repede.

De asemenea, mai exista si alte beneficii oferite de o temperatura ceva mai scazuta in dormitor. Iata cateva dintre acestea:

Vei avea un somn mai odihnitor

Cercetatorii de la Universitatea din Australia au descoperit ca unele forme de insomnie pot aparea din cauza unei incapacitati a organismului de a-si regla corect temperatura. Daca iti este greu sa adormi noaptea, o camera racoroasa te-ar putea ajuta sa-ti scazi temperatura corpului suficident incat sa ai un somn adanc si odihnitor.

Vei parea mai tanara

Atunci cand dormi intr-o camera in care temperatura depaseste 21 de grade, organismul nu mai produce suficienta melatonina, unul dintre cei mai eficienti hormoni anti-imbatranire.

Dar daca dormi intr-o camera in care este complet intuneric si suficient de racoare pentru ca temperatura corpului sa scada, melatonina, cunoscuta si ca hormonul somnului, va fi eliberata in cantitati adecvate, iar corpul va intra intr-o stare de relaxare totala.

Te ajuta sa slabesti

Temperatura scazuta a corpului din timpul somnului este asociata si cu eliberarea hormonului cresterii si cu reducerea cortizolului, hormonul stresului. Atunci cand nu poti dormi suficient sau nu dormi bine, te vei trezi cu un nivel ridicat al cortizolului in organism, ceea ce inseamna ca vei avea o stare de spirit proasta dimineata, dar si o pofta de ceva dulce. 

Previne bolile metabolice

In cadrul unui alt studiu s-a demonstrat ca persoanele care dorm intr-o camera in care temperatura este de 19 grade isi reduc riscurile de a dezvolta boli metabolice precum diabetul. Participantii la studiu nu numai ca au ars mai multe calorii dupa ce s-au trezit, dar si-au dublat si cantitatea de grasime bruna, un tip de grasime benefica ce previne acumularea excesului de calorii. De-a lungul timpului, aceste beneficii contribuie la prevenirea bolilor metabolice.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1180 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008417 (s)