News Flash:

Dancu: 1,2 miliarde euro din fondurile pentru administratia locala nu au fost cheltuite in 2015

8 Decembrie 2015
1029 Vizualizari | 0 Comentarii
Vasile Dancu 2
Vicepremierul Vasile Dancu a declarat, luni, dupa intalnirea cu senatorii PSD, ca 1,2 miliarde euro din fondurile pentru administratia locala nu au fost cheltuite in acest an si a precizat ca fondurile pentru investitii in zona dezvoltarii locale sunt de peste 8 mild euro din partea UE, in 2016. 

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei, vicepremierul Vasile Dancu, a precizat ca 1,2 miliarde de euro din fondurile pentru administratia locala nu au fost cheltuite, insa nu este vina guvernului, ci a legislatiei stufoase si a autoritatilor locale.

"Daca analizam bugetul anului acesta, de exemplu in Programul National de Dezvoltare Locala avem o suma destul de mare, aproape jumatate din cele 3 miliarde pe care le-am avut, care nu au fost cheltuiti si nu se vor cheltui. Aproape 1,2 miliarde nu se vor cheltui. Sper ca anul viitor sa avem o absorbtie la fondurilenoastre macar o executie bugetara de suta la suta", a declarat Dancu.

Intrebat a cui este vina pentru aceasta situatie, Dancu a spus ca nu este vina guvernului, avand in vedere ca a pus banii la dispozitie, ci a cadrului legislativ care nu faciliteaza achizitiile publice rapide, insa si administratia locala trebuie sa gaseasca un ritm pentru absorbtia fondurilor.

"Vina este, pana la urma, impartita. Pe de o parte avem un cadru legislativ care nu a facilitat poate, printr-o legislatie destul de stufoasa, achizitii publice mai rapide, au fost procese. Poate ca si coordonarea in zona autoritatilor locale nu a fost foarte buna la aceste proiecte. (...) Sper ca si autoritatile locale vor lucra mult mai consistent pentru ca din punctul acesta de vedere este nevoie de coordonare cu programele nationale, dar si administratia locala trebuie sa gaseasca un ritm pentru a absorbi banii, atat cei europeni, dar si cei care vin din partea bugetului Romaniei", a spus ministrul.

Pentru anul urmator, fondurile pentru investitii pentru zona dezvoltarii comunitatilor locale sunt de peste 8 miliarde de euro din partea UE si 1,5 miliarde euro din bugetul de stat, a mai spus ministrul.

"Pentru anul viitor avem 3,5 miliarde proiecte locale pe lista Planului National de Dezvoltare Locala (PNDL). Avem, de asemenea, fonduri la Compania Nationala de Investitii pe o lista de prioritati cu sali de sport, investitii de infrastructura rurala. Avem, de asemenea, un buget consistent pentru locuinte pentru tineri, cam acestea sunt investitiile cu care venim noi din aceasta zona", a mai spus Dancu.

De asemenea, Dancu a spus ca in PNDL au fost adaugate 2.860 de scoli care nu au autorizatie sanitara de functionare si ca spera ca aceste proiecte sa fie incepute in ianuarie si finalizate pana in septembrie 2016. In buget au fost alocati 800 de miliarde pentru scoli, insa aceasta suma poate fi completata la rectificarea bugetara, daca este necesar.

Potrivit vicepremierului, la sedinta grupului PSD de la Senat, s-a discutat foarte putin despre investitii locale, lucru la care nu se astepta pentru ca fiecare senator ar trebui sa lupte pentru colegiul sau."Am discutat mai putin despre investitii locale, ceea ce nu ma asteptam. Fiecare senator isi serveste in general colegiul si se lupta pentru colegiul lui, dar am discutat foarte mult despre reforma in administratie, despre ceea ce vrea Guvernul in ceea ce priveste functia publica, despre cum vrem sa modificam si sa construim un cod al administratiei", a declarat Vasile Dancu, dupa sedinta grupului PSD de la Senat.

vasile dancu administratia locala bugetul fondurile pndl senat
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1251 (s) | 33 queries | Mysql time :0.005005 (s)