News Flash:

Dancila s-a facut din nou de ras, de Ziua Imnului National. A mutat Campia Libertatii de la Blaj la Alba Iulia. Alba Iulia, scris cu cratima!

30 Iulie 2018
1071 Vizualizari | 0 Comentarii
danc

Premierul Viorica Dancila a transmis in mesajul de Ziua Imnului National ca imnul „i-a mobilizat pe cei care, la 1 decembrie 1918, s-au adunat pe Campia Libertatii de la Alba-Iulia”, dar, de fapt, evenimentul a avut loc pe Campul lui Horea din Alba Iulia, in timp ce Campia Libertatii se afla la Blaj, fiind legata de momentul 1848, cand s-a strigat „Noi vrem sa ne unim cu tara”. Ulterior, mesajul a fost corectat pe site-ul Guvernului.
Actualizare: Mesajul transmis de Viorica Dancila a fost modificat pe site-ul Guvernului. Astfel, nu mai apare precizarea legata de „Campia Libertatii”. Persista, in schimb, numele orasului Alba Iulia scris cu cratima:
In mesajul sau transmis cu prilejul Zilei Imnului National, Dancila a spus: „Marcam astazi Ziua Imnului National al Romaniei, sarbatoare cu o incarcatura aparte in Anul Centenar al Marii Uniri. "Desteapta-te, romane!" le-a insuflat curaj romanilor in multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Campia Libertatii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimand atunci bucuria vointei implinite a romanilor de unitate”.

Adunarea de la 1 decembrie 1918 nu a avut loc pe Campia Libertatii din Alba Iulia, ci pe Campul lui Horea din Alba Iulia, unde episcopul unit al Gherlei, Iuliu Hossu, a rostit un discurs.

Pe Campia Libertatii din Blaj, judetul Alba, au avut loc, in 1848, doua adunari nationale, in lunile mai si septembrie, cand zeci de mii de oameni au strigat „Noi vrem sa ne unim cu tara!”, mentioneaza News.ro.

In plus, orasul Alba Iulia se scrie fara cratima, fiind un substantiv propriu compus, iar in mesajul de la Guvern e cu cratima. Despre aceasta atrage atentia chiar primarul Mircea Hava, intr-o postare pe Facebook:

Cititi si: Reactia primarului orasului Alba Iulia: „Danciloza pare sa fie cea mai recenta afectiune guvernamentala”, iar „dancilul este noua unitate de masura pentru minusul de cunostinte generale”. In invitatia oficiala pentru 1 Decembrie pentru premier, o sa-i rog pe colegi sa ataseze coordonate GPS pentru Alba Iulia. Sa n-o pierdem pe la Blaj.


viorica dancila alba iulia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1360 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006433 (s)