News Flash:

Dancila: Adoptam o OUG privind achizitia de elicoptere si simulatoare de zbor pentru gestionarea situatiilor de urgenta. MAI va suplimenta dotarea Inspectoratului General de Aviatie cu 22 de elicoptere si cu cel putin un simulator

17 Iulie 2018
818 Vizualizari | 0 Comentarii
Viorica Dancila Octav Ganea 640x400

Premierul Viorica Dancila a anuntat marti, la inceputul sedintei de Guvern, ca va fi adoptata o Ordonanta de urgenta, la initiativa Ministerului de Interne, pentru achizitionarea unor elicoptere si a unor simulatoare de zbor pentru Inspectoratul General de Aviatie. Potrivit premierului, achizitiile se fac prin Programul Operational Infrastrucura Mare (POIM), iar fondurile sunt nerambursabile.
“La initiativa MAI, in sedinta de astazi (marti – n.r.) , adoptam o OUG privind achizita centralizata de elicoptere si simulatoare de zbor pentru gestionarea situatiilor de urgenta. MAI va suplimenta dotarea Inspectoratului General de Aviatie cu 22 de elicoptere si cu cel putin un simulator de zbor. Astfel, capacitateA de raspuns si de pregatire in cazul situatiilor de urgenta va fi substantial imbunatatita. Achizitia se va face din fonduri nerambursabile, prin Programul Operational Infrastrucura Mare, din care MAI beneficiaza de aproximativ 600 de milioane de euro. Programul are ca obiectiv dezvoltarea domeniului in situatii de urgenta”, a declarat Viorica Dancila.

Pe data de 20 aprilie, MAI a supus dezbaterii publice un ordin prin care IGSU devine unitate de achizitii centralizata pentru cumpararea de elicoptere si simulatoare de zbor necesare pentru interventia in situatii de urgenta.

In prezent IGAv dispune de 22 de aeronave (20 elicoptere si 2 avioane) reprezentand un grad general de asigurare de 56% fata de totalul prevazut in Strategia dezvoltarii aviatiei MAI 2010-2020. 

”Din totalul de 14 elicoptere usoare aflate in dotare, 10 sunt destinate executarii misiunilor aeromedicale, dar niciuna dintre aceste aeronave nu este echipata conform specificului misiunilor de cautare-salvare, respectiv misiunilor de salvare din medii montane, mediu maritim sau greu accesibile. Pe de alta parte, distributia teritoriala a resurselor este actualmente stabilita preponderent pe principiul timpului de raspuns la urgente medicale si nu permite o alocare rapida a acestora in cazul actiunilor de cautare-salvare, necesitand deseori adaptari ale echiparii in functie de tipologia misiunilor care trebuie executate”, anunta MAI.

Institutia precizeaza ca IGAv nu dispune de capabilitatile necesare executarii tuturor misiunilor specifice gestionarii situatiilor de urgenta, fiind nevoie de achizitionarea unor elicoptere noi cu dotari moderne, care sa poate fi folosite in misiunile de salvare.

”Desemnarea IGSU ca unitate de achizitii centralizata pentru achizitia de elicoptere si simulatoare de zbor pentru gestionarea situatiilor de urgenta este motivata de faptul ca la acest moment singura posibilitate de finantare a necesarului aeronautic a fost identificata ca fiind Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), in care IGSU este eligibil, independent sau impreuna cu alte institutii specializate care asigura functii de sprijin in gestionarea situatiilor de urgenta”, mai arata MAI.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1191 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004672 (s)