News Flash:

Dafinul este mult mai mult decat un condiment. Iata cate beneficii are

10 Iulie 2018
1164 Vizualizari | 0 Comentarii
dafin

Probabil ca am auzit cu toii, cel putin o data, despre "laur" (lat. Laurus nobilis). Acesta, in limbajul comun, este chiar frunza de dafin. Arbustul in care creste face parte din familia de plante aromaticeLauraceae. Provine din zona Mediteranei iar arborele/arbustul poate atinge 10-18 m inaltime.

Lungimea frunzelor este de aprox. 6-12 cm, pe cand latimea ajunge pana la 2-4 cm. Marginile au aspect usor curbat si dantelat. Este inclusa in categoria plantelor "dioice" (unisexuate), insemnand ca florile mascule si cele femele cresc pe plante diferite (indivizi separati). Prin urmare, la aceeasi specie putem intalni planta doar cu masculi sau exclusiv cu femele. Acest tip de planta nu se supune autopolenizarii (florile nu pot fi polenizate cu propriul polen).

Florile atrag printr-o nuanta pala, galben-verzuie, avand aproape 1 cm diametru. Se dezvolta alaturi de frunza, in ciorchine de 4-5 la numar. Fructul, de 1 cm lungime, contine o singura samanta. Poate fi observat luand forma de boaba (baca) neagra.

Leacuri din foi de dafin pentru cancer la gat, ficat marit si alte multe afectiuni

Valori nutritionale pentru frunzele de dafin (100g):

Valori pentru 100 g *CZE%
Calorii 313kcal 16%
Grasimi 8.4g 14%
Grasimi saturate 2.3g 12%

Grasimi polinesaturate 2.3g
Grasimi mononesaturate 1.6g
Colesterol 0 mg
Sodiu 23mg 1%
Carbohidrati 0 g 0%
Fibre 0 g 0%
Zaharuri 0 g 0%
Proteine 7.6g 9%
Vitamine - 
Minerale -
Altele -

* Valori calculate pentru un necesar de 2000 kcal pe zi.

Ce putem face cu dafinul?
Dincolo de savoarea si mirosul deosebit cu ajutorul carora reuseste sa condimenteze preparatele culinare, ii asociem diverse alte intrebuintari in viata cotidiana. Spre exemplu, in Grecia Antica, expresia "a se culca pe lauri" se refera la cununile de lauri care erau faurite chiar din aceste frunze.

Participantii la jocurile Pythian Games puteau fi premiati cu astfel de cununi de lauri. Bacalaureatul ("baca de laur"), prin care trecem majoritatea dintre noi, dar si statutul de "laureat"(incununat cu lauri) deriva tot de la planta respectiva. In plus, Premiul laurului de aur se decerneaza in cinematografie.

In regiunile unde climatul este mediteranean sau oceanic, dafinul se cultiva ca planta ornamentala de exterior iar in zonele cu temperaturi scazute pentru decorarea interiorului locuintelor.

Trucuri de folosire a frunzelor de dafin pentru sanatate

In bucatarie, adaugat la ciorbe, tocanite, carne prajita/fiarta, sosuri si muraturi, dafinul devine extrem de apreciat.
Datorita proprietatilor cu efecte benefice pentru organismul nostru, in medicina populara dafinul este frecvent introdus in anumite tratamente. Este bogat in uleiuri esentiale, volatile si acizi grasi organici (acetic si valeric).
Energia solara captata in climatul subtropical potenteaza influenta sa asupra noastra. In retetele de remedii naturiste, doar frunza uscata este cea care se preseaza si utilizeaza.

Ii putem asocia actiuni antioxidante, analgezice si antiinflamatoare, precum si anticonvulsive (antiepileptice).
La persoanele cu diabet zaharat, nivelul zaharului din sange poate fi redus cu ajutorul dafinului. Daca ne dorim sa slabim, sa tratam afectiunile cavitatii bucale, bolile de piele, infectiile fungice, intepatura de albine sau insuficienta renala putem apela, printre altele, si la aceasta planta. Nu in ultimul rand, isi dovedeste eficienta si in combaterea insomniilor.

De retinut: deoarece actiunea dafinului este foarte puternica, nu il recomandam in tratamente femeilor gravide, celor care alapteaza sau persoanelor cu diagnostice de ulcer gastric si duodenal ori forme severe de diabet.


dafin frunzelor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1269 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005893 (s)