News Flash:

CUTREMURATOR! Un copil de 11 ani care juca Balena Albastra s-a spanzurat in judetul Dambovita!

28 Martie 2017
1087 Vizualizari | 0 Comentarii
balena albastra
Un copil de 11 ani din judetul Dambovita s-a spanzurat luni. Politistii spun ca minorul obisnuia sa acceseze internetul si povestea des despre un joc virtual, fiind vorba, din primele informatii, despre Balena Albastra. Anchetatorii au ridicat o unitate de calculator si doua telefoane mobile.
"Politistii din cadrul Postului de Politie Nucet au fost sesizati ca un minor de 11 ani s-a spanzurat. In urma verificarilor efectuate, politistii au stabilit ca acesta obisnuia sa acceseze internetul si povestea adesea despre un joc virtual. Cadavrul a fost preluat de Serviciul Judetean de Medicina Legala in vederea efectuarii necropsiei si stabilirii cauzei decesului", anunta IPJ Dambovita printr-un comunicat de presa.
Politistii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa. Din primele informatii, copilul ar fi povestit colegilor ca se joaca Balena Albastra.
"Nu avem certitudinea ca jocul este cauza mortii. Am ridicat o unitate de calculator si doua telefoane mobile", a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al IPJ Dambovita.
Bunurile ridicate urmeaza sa fie expertizate.
"Atentie la site-urile sau jocurile pe care le accesati pe internet! Exista situatii in care jocurile sau alte modalitati de divertisment din mediul virtual au facut victime. In cazul in care va simtiti timorati sau amenintati de „prietenii” din mediul online, cautati sprijin la persoanele dragi sau la autoritati. Nu ascundeti aceste trairi! Aveti mereu in atentie persoanele cu care interactionati pe retelele de socializare sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! De asemenea, daca in jurul dumneavoastra observati persoane care si-au schimbat comportamentul in ultima perioada, inclusiv in mediul online, anuntati autoritatile", transmit politistii din Dambovita in comunicat.
Prima victima din Romania a acestui joc a fost o tanara de 19 ani, institutionalizata la Codlea, care ar fi primit un cod pe telefonul mobil si locatia unde ar fi fost in siguranta pentru a se sinucide. Fata a anuntat imediat conducerea centrului in grija caruia era si, ulterior, politia.
Jocul "Balena Albastra", al carui final ar putea fi chiar decesul, a intrat in atentia autoritatilor din Romania. Dupa ce in alte state jocul a facut victime, politistii romani au inceput o campanie de prevenire. Autoritatile spun ca jocul nu este un fenomen in Romania insa campania este una de prevenire.
"Pe retele de socializare, mai ales in tari care folosesc limbi slavice, circula un joc pe calculator, care are 50 de niveluri si presupune indeplinirea de catre participant a unor sarcini pe care le primeste de la un “custode” sau “mentor”. Dupa intrarea in joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie sa faca dovada ca le-a indeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulete. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se refera la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea in mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groaza, escaladarea unor cladiri inalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte tari ne-a indicat ca acest joc nu este promovat doar pe retele de socializare, ci si pe forumuri private sau diferite canale pe web",explica reprezentantii Politiei Romane.
Potrivit sursei citate, jocul poate purta si alte denumiri, nu doar "Balena Albastra", asa cum a fost initiat, efectele lui fiind acelesi. Jocul a aparut in Rusia, unde a facut peste o suta de victime, extinzandu-se si in alte tari, printre care si Republica Moldova.
"Exista tari in care jocurile accesate in mediul virtual au facut victime. Aveti mereu in atentie cu cine interactionati dumneavoastra sau cei dragi, pe retele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! (...) Va recomandam tuturor celor care sunteti timorati sau amenintati de „prietenii” din mediul virtual, sa cautati sprijin la persoanele dragi sau la autoritati. De asemenea, daca in jurul dumneavoastra observati persoane care si-au schimbat comportamentul in ultima perioada, inclusiv in mediul online, anuntati autoritatile. Acordati-le timp celor dragi!", transmit politistii.
Ministerul Educatiei propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul Romaniei, urmand sa discute acest subiect cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Biserica Ortodoxa Romana cere autoritatilor sa ia masuri de preventie.
Psihologii spun ca motivele care il duc pe copil la astfel de gesturi extreme ascund nevoia de a apartine unui grup, simtind impulsul de a face gesturi periculoase pentru a primi admiratie. Specialistii sustin ca perioada preadolescentina si cea adolescentina reprezinta momentul in care copilul este tentat sa participe la astfel de jocuri.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1109 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006681 (s)