News Flash:

CUTREMUR IN ITALIA: Se vehiculeaza ca ar fi 12 romani morti in acest moment

26 August 2016
1046 Vizualizari | 0 Comentarii
cutremur perugia3
Numarul cetatenilor romani care si-au pierdut viata in urma seismului din Italia ar fi crescut la 12, iar cei care au supravietuit ajuta autoritatile la cautari, desi sunt disperati si nu stiu ce se va intampla in viitor, potrivit declaratiilor reprezentantilor din diaspora.
"Se vehiculeaza ca ar fi 12 romani morti in acest moment, dar sunt date neoficiale. Sunt multe trupuri neidentificate, este foarte greu sa ii identifice. Din pacate au trecut 50-60 de ore de la cutremur si cred ca este foarte greu sa mai gasesti pe cineva in viata sub daramaturi. In Amatrice sunt 77 de romani cu domiciliu stabil, dar sunt foarte multi care lucreaza la negru. Ar fi cam 150 de romani care locuiesc doar in Amatrice", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Chifu, consilier local in Verbania.
Adrian Chifu spune ca cei care au supravietuit sunt afectati din punct de vedere psihic, iar rudele sunt ingrijorate, multe venind in Italia din Romania pentru a ii sustine moral, financiar sau chiar pentru ajuta la cautari.
"Este o situatie care cumva ne uneste. Foarte multi romani din Italia si din tara m-au contactat pentru ca au rude in zona in care s-a produs cutremurul si nu reusesc sa dea de ele. Fiind si perioada concediilor, sper ca multi sunt in Romania. Cetatenii romani de aici trec foarte greu peste acest moment, sunt unii care si-au cumparat case si acum sunt distruse, altii care stau in chirie. Acum locuiesc in corturi, autoritatile italiene s-au mobilizat foarte bine. Sunt disperati pentru ca nu stiu ce se va intampla pe viitor. Orasul este distrus, iar casele care au mai ramas in picioare sunt afectate", a mai spus Adrian Chifu.
"Sunt foarte multi romani voluntari in acest moment care lucreaza in zona cu Crucea Alba. In ultimul timp, anumite ziare italiene au scris de rau despre romani, probabil ca de aceasta data isi vor da seama ca adevarata fata a romanilor este aceasta", spune Radu Nicolae, secretarul sindicatului Unioni Italiana del Lavoro.
Sinzianu Vasile, diriginte zonal in Federatia Sindicala Lavoratori di Italia, a declarat pentru MEDIAFAX ca, desi in zona in care locuieste lucrurile incep se revina la normalitate, oamenii sunt inca nelinistiti.
"La 60 de kilometri distanta, cutremurul s-a simtit mai putin, dar lumea s-a speriat, oamenii au iesit in strada si au stat cateva ore. Lucrurile incep sa intre in normalitate acum. Exista totusi o teama din punctul asta de vedere, oamenii sunt inca nelinistiti. Trebuie sa recunosc ca ne zguduie situatia. Incercam sa adunam fonduri pentru romanii care au suferit in urma seismului", a precizat el.
Florin, un roman care locuieste in apropiere de Amatrice, este inca afectat si spune cu tristete ca in urma seismului au ramas doar mormane de piatra si ciment.
"Ne-am speriat, va dati seama, am iesit in strada si toata lumea era agitata. Un oras cu 3.000-4.000 de locuitori a fost pus la pamant in proportie de 70 la suta. Au ramas in urma doar mormane de piatra si ciment."
Centrul Italiei a fost afectat, pe 24 august, de trei cutremure de suprafata - cu magnitudini de 6,0, 5,4 si 4,8 - urmate de zeci de replici. Primul cutremur, de 6,0 grade, a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora Romaniei), in zona Accumoli/Arquata del Tronto (la granita dintre regiunile Lazio si Marche, in centrul Italiei), la adancimea de doar 4 kilometri.
Au urmat alte doua miscari telurice, la orele 4.32 si 4.33, cu intensitati de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adancimi de 8 si 9 kilometri. Cele trei seisme au fost urmate de zeci de replici cu intensitati intre 2 si 4 grade. Situatiile cele mai grave sunt in comunele Amatrice, Accumoli si Arquata del Tronto
Oficial, Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca sase cetateni romani si-au pierdut viata in urma seismului, potrivit ultimelor informatii obtinute din Italia. Noul bilant al victimelor din Italia a ajuns la 267 de morti si aproximativ 400 de raniti.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1339 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006774 (s)