News Flash:

CUTREMUR IN ITALIA: 11 romani si-au pierdut viata, iar alti 14 sunt dati disparuti

28 August 2016
1049 Vizualizari | 0 Comentarii
cutremur perugia3
Ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Maria Ligor, merge astazi in centrul Italiei, regiune puternic afectata de cutremurul care a avut loc miercuri si in care si-au pierdut viata si 11 cetateni romani, informeaza Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat. Potrivit MAE, corpurile neinsufletite a cinci dintre romanii decedati vor fi repatriate luni, 29 august.
Cele doua transporturi funerare, ale caror costuri au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de Urgenta aflat la dispozitia ministerului, vor pleca, in cursul zilei de luni, pe cale rutiera, catre tara.
Ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Maria Ligor va lua parte duminica, in Rieti, la ceremonia religioasa oficiata de Preasfintitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei.
De asemenea, Maria Ligor se va afla in zonele afectate de seism, unde va vizita cetatenii romani spitalizati si se va intalni cu romanii din regiune.
Ministerul Afacerilor Externe a anuntat sambata seara ca inca un cetatean roman din Italia si-a pierdut viata in urma cutremurului produs pe 24 august, ceea ce ridica bilantul total al celor decedati la 11 si al celor disparuti la 14, in vreme ce alti sase romani au fost raniti si se afla in spital.
Numarul victimelor in urma seismului din Italia a ajuns la 291. 
Guvernul va discuta intr-o sedinta speciala, luni, despre situatia romanilor din Italia, care au fost afectati de cutremurul de miercuri si care au nevoie inclusiv de sprijin finaciar, a declarar premierului Dacian Ciolos.
”Echipa consulara mobila din cadrul Unitatii de Reactie Rapida a MAE s-a adaugat echipelor mobile ale Ambasadei Romaniei la Roma si Consulatului General al Romaniei la Bologna, aflate deja pe teren. Precizam faptul ca cele trei echipe consulare mobile isi vor continua activitatea si demersurile la fata locului pana la repatrierea tuturor corpurilor neinsufletite ale cetatenilor romani decedati si pana la clarificarea situatiei persoanelor de cetatenie romana declarate disparute pana la acest moment”, mai precizeaza Ministerul de Externe.
Premierul Dacian Ciolos a declarat, sambata seara, in localitatea suceveana Solonetul Nou, ca situatia din Italia este un subiect de care este preocupat, mai ales ca printre victime sunt romani, transmite corespondentul MEDIAFAX. Sprijinul romanilor afectati de cutremur va fi subiectul principal atat in sedinta extraordinara a Guvernului de luni, cat si in cea de miercuri.
Ciolos a adaugat ca Ministerul Afacerilor Externe a mobilizat doua echipe consulare de urgenta, care lucreaza in teren pentru a-i sprijini pe romanii care sunt acolo sau pe rudele celor afectati de cutremur.
Dacian Ciolos a mai spus ca a cerut ministrului pentru Romanii de Pretutindeni, Maria Ligor, sa mearga, luni, in teren, iar, miercuri, sa faca o informare in Guvern.
„Luni, vom discuta deja in Guvern, pentru ca am solicitat MAE si Ministerului Muncii sa vina cu analiza posibilitatilor de sprijin financiar, pe care il putem acorda cetatenilor romani care lucreaza acolo si care au fost afectati sau rudelor celor care s-au deplasat acolo. Avem deja mijloacele pregatite pentru repatrierea celor care au decedat acolo, in caz de nevoie”, a declarat Dacian Ciolos.
El a adaugat ca vor fi luate masuri pentru sprijinirea celor spitalizati, a celor care vor sa se repatrieze sau care au avut pierderi materiale si pentru care este gandit un ajutor tranzitoriu, pana isi vor clarifica situatia.
„Este un subiect care ne preocupa si care ramane in atentia noastra”, a spus Ciolos.
MAE a anuntat, sambata, ca a fost confirmat decesul altor trei cetateni romani in urma cutremurului din Italia, astfel ca, la acest moment, numarul romanilor care si-au pierdut viata a ajuns la 11. In continuare, sunt dati disparuti 14 cetateni romani.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1277 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007393 (s)