News Flash:

Curtea Constitutionala dezbate astazi sesizarea Avocatului Poporului impotriva OUG 13 privind Codurile penale

9 Februarie 2017
963 Vizualizari | 0 Comentarii
curtea constitutionala1
Curtea Constitutionala dezbate, joi, de la ora 11.00, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului pe tema OUG 13, abrogata duminica, ce a modificat Codurile penale. Sesizarea contesta atat forma Ordonantei si justificarile privind urgenta ei, cat si prevederile punctuale.

Sesizarea Avocatului Poporului se refera atat la forma OUG 13, cat si la prevederile ei, fiind ridicate critici diferite fata de cele ale CSM si ale presedintelui Iohannis, respinse miercuri de Curte.


Victor Ciorbea a spus ca a constatat neindeplinirea cerintelor referitoare la existenta urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de Ordonante de Urgenta a Guvernului.

"Am constatat neindeplinirea cerintelor referitoare la existenta urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul mentioneaza in Nota de fundamentare necesitatea implementarii unei directive europene, insa termenul este 1 aprilie 2018, prin urmare destul de lung, deci nu se justifica OU", a declarat Ciorbea.  Avocatul Poporului contesta si multe dintre prevederile ordonantei, precum introducerea pragului de 100.000 de lei pentru ca o fapta de abuz in serviciu sa fie considerata infractiune. Ciorbea considera si unele articole din lege ca fiind neclare, sau contrare unor alte decizii ale CCR.


Avand in vedere ca OUG a fost insa abrogata, este foarte posibil ca CCR sa-si decline competenta in a solutiona exceptia ridicata, pe motiv ca nu mai este de actualitate. Ar fi astfel data o decizie de inadmisibilitate, in sensul ca judecatorii nu au ajuns la o discutie pe fondul problemei, ci doar au constatat ca CCR nu are ce judeca.


avocatului poporului victor ciorbea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1122 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004902 (s)