News Flash:

Cursul BNR a coborat la 4,4589 lei/euro, cel mai REDUS nivel de la jumatatea lunii decembrie

4 Februarie 2014
1295 Vizualizari | 0 Comentarii
Moneda nationala s-a apreciat semnificativ în prima parte a sesiunii interbancare de marti, astfel ca Banca Nationala a României (BNR) a publicat un curs de referinta de 4,4589 lei/euro, cu 3,46 bani mai redus, ajungând astfel la cel mai redus nivel de la jumatatea lunii decembrie.
O rata de schimb inferioara celei de marti, de 4,4537 lei/euro, a fost publicata de banca centrala la 16 decembrie.
În sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,4935 lei/euro.
Leul s-a apreciat cu 1,78% în ultimele sase sedinte, miscare sustinuta saptamâna trecuta de interventii indirecte ale bancii centrale, potrivit dealerilor.
În acelasi timp, leul s-a apreciat si în raport cu dolarul american, cursul de referinta coborând cu 2,8 bani, la 3,2984 lei/dolar.
Cursul de referinta leu/franc elvetian a scazut de la 3,6763 lei/franc la 3,6493 lei/franc.
Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR în functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.
În debut, euro a fost cotat la 4,49 lei, nivel similar cu cel de la finalul zileiprecedente, când bancile cotau euro la 4,4900 - 4,4915 lei.
În prima parte a zilei, cursul a coborât treptat sub 4,46 lei/euro, cel mai probabil condus de închiderea pariurilor împotriva monedei locale, potrivit dealerilor
Valutele din regiune consemnau aprecieri de pâna la 1% la începutul zilei, dupa ce saptamâna trecuta s-au depreciat semnificativ, jucatorii iesind de pe mai multe piete emergente, din cauza dobânzilor reduse.
Unii dealeri considera ca leul beneficiaza de sentimentul pozitiv din pietele vecine, având în vedere ca si dobânzile de pe piata monetara locala se situeaza la un nivel atractiv.
Interventiile indirecte ale BNR în piata de saptamâna trecuta au influentat dobânzile practicate de bancile comerciale, astfel ca ratele afisate au crescut vizibil, ajungând ca dupa aproximativ sase luni sa se plaseze peste rata dobânzii de politica monetara a BNR, aflata în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.
Pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi dobânzile se plasau la 3,5 - 4%, iar pentru plasamentele pe termen de o saptamâna, ratele medii se situau la acelasi nivel.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, în functie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, este de 3,52% pe an.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1352 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008317 (s)