News Flash:

Cursul a revenit la 4,5 lei/euro

9 Ianuarie 2014
574 Vizualizari | 0 Comentarii
Cotaţiile monedei naţionale au revenit la 4,5 lei/euro, după ce miercuri au coborât sub 4,49 lei/euro, evoluţia de joi fiind influenţată de declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a afirmat că leul ar trebui să se deprecieze după măsurile de relaxare monetară. Isărescu a afirmat miercuri că moneda naţională ar trebui să se deprecieze după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%.

"Oricum, fără să semnifice niciun nivel de intervenţie sau de altă natură, între 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Într-un cuvânt, să lăsăm cursul să-şi facă datoria, pentru că el are un rol economic", a completat Isărescu.


Potrivit dealerilor, mesajul guvernatorului a fost interpretat de piaţă că banca centrală îşi doreşte un curs mai mare.Cotaţiile monendei naţionale au coborât sub 4,49 lei/euro în a doua parte a sesiunii de miercuri, deciziile BNR privind relaxarea monetară luând prin surprindere piaţa, majoritatea analiştilor anticipând în principal reducerea rezervelor minime obligatorii în lei.


După declaraţiile guvernatorului, cursul a urcat până la 4,4950 lei/euro la finalul zilei de miercuri.


La începutul sesiunii de joi, rata de schimb a atins un maxim de 4,5020 lei/euro, iar în jurul orei 10:30 operaţiunile se realizau la 4,4975 - 4,4985 lei/euro.


Banca Naţională a României a publicat miercuri un curs de referinţă în scădere, la 4,4979 lei/euro.


Rata de schimb a crescut cinci sesiuni consecutiv, iar marţi s-a plasat la 4,5010 lei/euro, reprezentând maximul din ultimele şase luni. O paritate mai ridicată decât cea de marţi a fost anunţată de banca centrală pe 21 iunie, când euro a fost cotat la 4,5209 lei.


Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a coborât de la 3,6395 lei/franc la 3,6372 lei/franc.


Leul s-a depreciat însă faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar urcând la 3,3106 lei/dolar, atingând astfel cel mai ridicat nivel din 14 noiembrie.


Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.


Dobânzile practicate joi dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi se plasau la 1-1,2%. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 4% pe an, minim istoric.


Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0772 (s) | 35 queries | Mysql time :0.017420 (s)