News Flash:

Cum trebuie sa fie cina unui copil

19 Aprilie 2018
963 Vizualizari | 0 Comentarii
copil

Chiar daca micul dejun este ridicat la rang de cea mai importanta masa a zilei, cand vine vorba despre copii, fiecare gustare are rolul ei. Si pentru ca nu putem controla în totalitate alimentatia celor mici atunci cand sunt la gradinita, va dam cateva idei pentru o cina sanatoasa.

Andreea Carmen Radu, consilier în educatie alimentara pentru copii, blogger si ambasador al proiectului Food Revolution by Jamie Oliver:

Eu consider ca principiul acela vechi conform caruia micul dejun trebuie sa fie cel mai satios, pranzul aproximativ la fel iar cina cea mai usoara masa, se aplica atat la copii cat si la adulti. De ce? Pentru ca seara metabolismul încetineste, iar daca vrem sa ne odihnim bine si sa nu supunem organismul unui efort inutil, nu ar trebui sa avem stomacul plin mai ales cu alimente mai greu digerabile, cum este carnea. Cele mai potrivite alegeri pentru cina sunt legumele, lactatele si carbohidratii sanatosi.

6 greseli pe care le comit parintii in raport cu copii 

Avem tendinta, noi, mamele, sa spunem ca trezirile nocturne sunt din cauza foamei.
Portia de mancare trebuie sa fie întotdeauna adaptata varstei copilului, sa nu uitam ca stomacul are dimensiunea pumnului lor închis. Nu este bine sa depasim cantitatea potrivita varstei pentru a nu determina marirea în volum a stomacului, lucru care în timp are consecinte nefaste. La fel, trebuie sa tinem cont si de dorintele copilului. Nici ei si nici noi nu suntem niste robotei care trebuie sa mancam la norma, pur si simplu trebuie sa învatam sa ne ascultam organismul si sa-i ascultam si pe copii, de cele multe ori ei stiu mai bine de cata mancare au nevoie. Problema este la noi, parintii. Avem anumite idei preconcepute sau mostenite legate de mancare si mai ales de cantitatea acesteia.

Este bine ca cina sa fie luata cu aproximativ 2 ore înainte de somn pentru a permite organismului sa digere hrana primita. Procesul de digestie este diferit pentru toate grupele de alimente, de aceea cina ar trebui sa fie compusa din alimente usoare. Procesul de digestie al carnii, spre exemplu, poate dura si 5 ore.

Ideal este, atat pentru copii, cat si pentru adulti sa aiba 3 mese principale pe zi si doua gustari. Gustarile ar trebui sa fie formate din fructe crude sau uscate, seminte, un iaurt, cateva bete de morcov. Rolul lor este acela de a oferi energie, de a pastra constant nivelul de glucoza din sange si de a preveni aparitia senzatiei de foame acuta. Cand pregatim masa de seara, este bine sa echilibram din punct de vedere al grupelor de alimente, însa si mai important este sa fie o mancare sanatoasa si cantitatea, în concordanta cu varsta copilului. Mancarea nu este matematica, tinem cont atat de factorii externi, dar si de dorintele copilului.

Ce invata un copil din desenele animate 

Cat de important este sa luam masa de seara în familie? Cum influenteaza asta atitudinea copilului fata de mancare?
Cred ca cina este singurul moment al zilei cand toti membrii familiei sunt împreuna, cand pot sa povesteasca cum au petrecut ziua, pot sa socializeze si sa petreaca timp de calitate. Acest lucru este important pentru toti, iar pentru un copil este probabil unul dintre cele mai placute moduri de a forma legaturi sanatoase cu mancarea. Obiceiurile sanatoase se formeaza în familie si de aceea este important sa-i implicam pe cei mici inclusiv în procesul de pregatire al mesei, ei se pot familiariza astfel cu grupele de alimente, cu texturi diferite, cu mirosuri si gusturi.


micul dejun
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1156 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006216 (s)