News Flash:

Cum se trateaza rosiile ca sa le scapi de putregaiul cenusiu si de mana

4 Iulie 2018
1144 Vizualizari | 0 Comentarii
rosie

 

Rosiile bio sunt foarte cautate de romanii care doresc sa manance sanatos. Pentru a avea o astfel de cultura, agricultorii cauta in permanenta solutii si tratamente care sa nu includa chimicale.
Cu toate acestea, in ultima perioada, mana si putregaiul cenusiu fac adevarate ravagii printre culturi. In doar cateva zile o intreaga cultura poate fi distrusa de aceste boli daca nu se iau masuri. Acestea merg de la tratamentele cu solutii care nu includ chimicale pana la sadirea de plante ajutatoare care tin aceste boli la distanta.

Stropirea cu drojdii
Desi pare incredibil, drojdia poate fi folosita cu succes pentru a scapa de mana. Este o solutie ieftina dar care poate fi folosita cu succes si ca fertilizant. Se incalzesc 4 litri de apa pana la o temperatura de cel mult 38 de grade Celsius  in care se dizolva 15 linguri de zahar si 15 grame de drojdii uscate.
ATENTIE: vasul folosit trebuie sa fie mult mai mare 4 litri, deoarece, pe durata procesului de fermentatie, volumul lichidului creste de cel putin 2 ori!
Drojdiile se lasa sa actioneze timp de 5 – 10 ore, perioada in care se amesteca din cand in cand. Dupa acest interval se ia un vas mare in acre se pun 6 litri de apa la care se completeaza cu cei patru litri de drojdie si se uda planta. Se pot uda toate plantele din gradina, atat la frunze cat si la radacina. Rezultatele se vad in 5 – 6 zile, iar tratamentul se poate repeta la un interval de doua saptamani.

Solutie ”laptoasa” contra manei la rosii
Cand rasadul a atins vreo 10 – 12 cm, saptamanal vom stropi tinerele plante cu o solutie preparata din lapte degresat, zer sau kefir. Aveti nevoie de 1 litru de lapte degresat, zer sau kefir la 9 litri de apa + 25-35 picaturi de tinctura de iod. Putem alterna stropirea cu macerat de urzica si coada calului, 500 de grame de planta uscata la 5 litri apa rece sau fierbinte, nu conteaza, noteaza agrointel.ro.

Alcool etilic impotriva daunatorilor
Un alt truc folosit de agricultorii cu experienta este stropirea plantelor cu alcool etilic. Se dilueaza alcool etilic din comert in apa, ratia deste de 1 la 10, se amesteca bine si se stropesc. rezultatele obtinute sunt uimitoare.

Zeama de urzici
Se umple o jumatate de galeata de urzici proaspete cu apa si se lasa cam 7 – 10 zile. Se strecoara apa si aoi se foloseste la stropit amestecandu-se la fiecare 10 litri de apa curata 1 litru de apa de urzici.

Cum plantezi rosiile
Nici locul in care amplsati cultura de rosii nu este intamplator. In functie de „vecini” acestea pot fi protejate foarte eficient contra multor boli sau daunatori.
Rosiile se pot proteja de afide plantand in apropierea lor Condurul Doamnei. Afidele vor prefera aceasta planta indepartandu-se de tomate. Se planteaza ceapa si usturoi in apropierea rosiilor. Acestea vor fi inamicul numarul unu impotriva manei si a altor boli fungice, noteaza agrointel.ro.
In cazul in care cultura a fost deja afectata de aceste boli, se aduna frunztele si fructele afectate, se indeparteaza si se distrug pentru a nu se imprastia.


rosiile bio rasadul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1093 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005237 (s)